Az Athex 826,31 ponton zárt, 61,09 ponttal, 7,98 százalékkal emelkedett. A másik két tőzsdeindex, a húsz, illetve huszonöt legnagyobb vállalat piaci kapitalizációját mutató FTSE/Athex Capped 20 és FTSE/Athex 25 4,13 mutatók 7,87, illetve 8,22 százalékkal ugrottak meg.

A jelek szerint a piacok hittek azoknak a médiaértesüléseknek, hogy az Európai Bizottság hamarosan kompromisszumos javaslatot tesz, amely megalapozhatja Görögország és nemzetközi intézményi hitelezői új, hosszú távú megállapodását. Mindeközben azonban a brüsszeli bizottság szóvivője és a német pénzügyminiszter is cáfolta ezeket az értesüléseket.

Görögország az eurócsoport szerdai ülésén terjeszti elő javaslatait, amelyekkel a február 28-án lejáró nemzetközi hitelprogramot akarja kiváltani.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden telefonon beszélt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, hogy megpróbálja áthidalni a görög adósságválságot illető nézeteltéréseket. Juncker úgy fogalmazott, hogy "az együttműködés pozitív szelleme" hatotta át a beszélgetést, amivel feltehetően nyugtatni akarta a kedélyeket. A nyugat-európai fővárosokban ugyanis egyre jobban tartanak attól, hogy Görögország végül kiválik az euróövezetből, ami felborítaná a pénzügyi stabilitást.

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője kedden kijelentette, hogy jelenleg nincs Juncker-terv. Intenzív tárgyalások folynak az összes érintett fél között, de ezek eddig nem bizonyultak valami eredményesnek - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!