Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem látszik enyhülni a kínai ingatlanfejlesztési piac válsága: a legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő-csoport, az Evergrande szeptember végén közleményben figyelmeztette a befektetőket, hogy ha nem sikerül megfelelő mennyiségű pénzhez jutnia, akkor hamarosan bejelentheti fizetésképtelenségét. A likviditási válságba került cégadósságállományának méretei miatt a csődbemenetele rendszerszintű problémákat okozhat a kínai gazdaságban. A társaság ugyan szeptember vége óta mindig tudott pont annyi forrást szerezni, hogy az offshore-kötvényeire vonatkozó késedelmes fizetéseivel elkerülje, hogy hivatalosan is fizetésképtelenné nyilvánítsák, de azóta sorra dőlnek el a kínai ingatlanfejlesztők.

A legújabb aggasztó probléma ezúttal a Kaisa Group Holdingsnál jelentkezett: a társaság egy befektetési kötvényre nem tudott fizetni. A sencseni székhelyű fejlesztő, amely garanciát nyújt a vagyonkezelési termékre, közleményében azt írta, hogy a kihívásokkal teli ingatlanpiac és a hitelminősítői leminősítések miatt példátlan likviditási nyomással néz szembe. A kínai fejlesztők közül a Kaisának van a legtöbb, a következő évben esedékes offshore adóssága az Evergrande Groupután, amely több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettség alatt vergődik.

Csütörtökön a Kaisa felső vezetése, köztük a csoport elnöke, Kwok Ying Ching egy befektetői találkozón próbálta megnyugatatni ügyfeleit: ennek során a cég jelezte, hogy összesen 12,79 milliárd jüan (322 milliárd forint) tőke- és kamatkülönbözettel rendelkezik, és azt fokozatosan tervezi visszafizetni. A befektetők azonban ezt elutasították. A társaságnak mintegy 3,2 milliárd dollárnyi offshore szenior kötvénye van, ami a következő 12 hónapban esedékes, a következő lejárat 400 millió dollár értékben december 7-én lesz. November 11-én és november 12-én összesen több mint 59 millió dollárnyi kuponfizetést kellene teljesíteniük - értesült a Reuters.

A Kaisa, más súlyosan eladósodott kínai ingatlanfejlesztőkhöz és konglomerátumokhoz hasonlóan, magas hozamú vagyonkezelési termékeket (Wealth Management Products - WMP) bocsát ki többnyire kisbefektetőknek - ez a hitelfelvétel népszerű módja, amely megkerüli a szigorú kormányzati hitelezési korlátozásokat. Az Evergrande vagyonkezelői ága, amely az elmúlt öt évben több mint 100 milliárd jüant vett fel, az év elején nem teljesítette a kifizetéseket, ami szeptemberben több városban is a befektetők tiltakozásához vezetett, akik attól tartottak, hogy soha nem kapják vissza a pénzüket. A Kaisa Finance székhelye csütörtök reggel szinte üres volt, az épület előtt több rendőrautó állt.

A Hongkongban jegyzett Kaisa részvényei, amelyek piaci értéke mintegy 1 milliárd dollár, csütörtökön több mint 15%-kal zuhantak, és történelmi mélypontra estek. A 2021 decemberi 2021-es 6,5%-os dollárkötvénye több mint 17%-kal 51,5 centre zuhant, ami több mint 1000 százalékos hozamot jelent a Marketaxxess szerint.

A sencseni szabályozó hatóságok pénteken ülést tartanak, hogy megvitassák a Kaisa és társa, a Fantasia likviditási problémáit. A Fantasia a múlt hónapban nem teljesítette egy Kínán kívüli kötvényekre vonatkozó hozamfizetést  - írja a Reuters.

Az 5000 milliárd dolláros kínai ingatlanszektor, a gazdasági növekedés egyik fő motorjának problémái a pekingi vezetés számára is súlyos nehézséget jelentenek: a kommunista vezetésnek fájdalmas strukturális reformokat kell átvinnie, például az ágazat magas adósságszintjének csökkentése érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!