Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon nem kell a lakosságnak a rövid állampapír. A múlt héten az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 61,2 milliárd forintnyi 1MÁP-ot ajánlott fel a befektetőknek, a 3 százalékos kamatot fizető lakossági állampapírból viszont mindössze 38 milliárd forintnyi kelt el.

Az FMÁP jegyzése is gyengén sikerült, az éves szinten 2,5 százalékos kamatot fizető papírból 9,1 milliárd forintnyit hirdettek meg, de csak 5,5 milliárdot jegyeztek le. Az ÁKK minden héten annyit ajánl fel ezekből az értékpapírokból, mint amennyi lejár, tehát a múlt heti értékesítési eredmények alapján csaknem 20 milliárd forinttal csökkenhetett a rövid lejáratú lakossági állampapírok állománya.

FMÁP-ból több már nem is lesz, ezen a héten nem lehet már jegyezni a legrövidebb lejáratú lakossági papírt, a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is csak csütörtökig lesz már kapható.

Jön az adómentesség

A kisbefektetők egy része vélhetően azért nem vásárolt a lejáró papírok helyett újat, mert várja a június 1-jét, amikortól kamatadó-mentesség válnak a lakossági papírok, így az 1MÁP is. Az ÁKK tájékoztatása szerint a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) értékesítése is csak azért zárul le csütörtökön, hogy új, kamatadó-mentes sorozatokat indíthassanak helyettük.

Június 3-án indul az új szuper befektetés, a korábban nemzeti kötvény néven emlegetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), az ötéves lejáratú kötvény azoknak, akik a futamidő végig megtartják, csaknem 5 százalékos éves hozamot fizet majd. Sok befektető nyilván ennek a megjelenésére vár. Az ÁKK a MÁP Pluszból már az első héten 100 milliárd forintnyit tervez értékesíteni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!