Miután a Magyar Állampapír Plusz (máp+) kamata egyre inkább eltörpül az infláció mellett, a rövidebb lakossági állampapíroké szintén nagyon alacsony. Emiatt nagyon sok lakossági befektető érdeklődik a kincstárnál arról, hogyan vásárolhatna a hagyományos diszkontkincstárjegyekből vagy államkötvényekből. 

A PMÁP ugyan felvehetné a versenyt a 11,7 százalékos tetőző inflációval, de a legújabb sorozatot úgy hirdették meg, hogy június 20-ra esik a kamatfordulójuk, vagyis aki most vásárol, majdnem egy éven át csupán 6,6 százalékos kamatot kaphat a befektetésére, miközben az infláció már két számjegyű, és várhatóan az is marad. 

Aki áttér, 15 százaléknyi adót fizethet

A kincstári árfolyamjegyzés szerint ugyanakkor a jövő augusztusban lejáró államkötvény 9,2 százalékos, a jövő novemberi 9,82 százalékos évesített hozamot fizetne.

Utóbbi esetében viszont a hozam bruttó hozam, le kell vonni belőle az árfolyamnyereség- vagy kamatadót - figyelmeztetik a kincstárnál az érdeklődőket. A 2019. június 1. előtt kibocsátott kötvényekre ugyanis ez a szabály vonatkozik, a 2023/A sorozatú kötvényt pedig 2007-ben bocsátották ki. Az ezt követően kibocsátott állampapírok hozama kamatadó-mentes. 

Vagyis, aki át akarja váltani a gyengén kamatozó lakossági papírjait jól fizető, 2019 június előtt kibocsátott általános állampapírra, az 15 százaléknyi adót kell utána befizessen az államnak.

A tartós befektetési számlát (tbsz) nyitók természetesen az ötéves várakozási időszak után mentesülhetnek ez alól a közteher alól. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!