Tovább gyengült a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a kamatdöntő ülésről délután három órakor kiadott közleményben azt hangsúlyozta, hogy az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják.

Kedd délután negyed négy körül már 362,54 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, míg a három óra előtti néhány percben alig haladta meg a 361 forintot az euró jegyzése. A dollár 311,31 forinton forgott negyed négykor, és az euróhoz hasonlóan, három óra előtt néhány perccel több mint egy forinttal volt alacsonyabb, 310 forint körül mozgott az árfolyam. A svájci frank árfolyama a 337 forint közeli szintről 338,41 forintra kúszott le húsz perc leforgása alatt.

A forint gyengülése mögött az állhat, hogy az inflációs kockázatok felerősödésének ellenére a jegybank nem jelezte világosan, hogy milyen lépéseket tesz az erős infláció letörésére. A monetáris tanács megerősítette a havi kamatemelési szándékát, és kimaradt a közleményből az a kifejezés, hogy "kisebb lépésközökkel" emelik a kamatot, miközben emlékeztetett arra, hogy a jegybankok a környező országokban is szigorítják a monetáris politikát.

Már a kamatdöntés kihirdetése után közvetlenül is jelentősen gyengült a forint a 15 bázispontos emelés hírére.

Az euró jegyzése 14 óra után 359,90 forintról pár perc alatt 361,15 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A dollár árfolyama 308,73 forintról 309,87 forintra, a svájci franké pedig 335,85 forintról 336,81 forintra ugrott.

Az eurót kedd reggel nyolc óra körül 361,24 forinton, a dollárt 308,85 forinton, a svájci frankot pedig 336,61 forinton jegyezték.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!