A Monetáris Tanács sajnálattal vette tudomásul, hogy az IMF és EU hitelmegállapodás felülvizsgálatának lezárását elhalasztották, mivel a kormányzatnak több időre van szüksége az elfogadott konvergencia-programmal és a túlzott deficit eljárás ajánlásaival összhangban álló, konzisztens, a fiskális fenntarthatóságot tartósan javító, strukturális intézkedésekre alapozott program összeállításához - közölte a jegybank hétfőn a kamatdöntő ülés után.

Megnyugtató, hogy a kormány kinyilvánította elkötelezettségét a költségvetési konszolidáció folytatása mellett. Fontos, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek egyszerre szolgálják a költségvetési hiány tartós mérséklését és a gazdaság növekedési potenciáljának javítását.

A költségvetési konszolidáció folytatódását segíti, hogy újra elindult a gazdaság növekedése. A Monetáris Tanács továbbra is úgy látja, hogy a hazai konjunktúrát a külső és belső kereslet ellentétes tendenciái formálják. A legfrissebb ipari termelés és külkereskedelmi adatok megerősítik azt a képet, hogy a növekedés motorja az élénkülő külpiaci konjunktúra. Az export fellendülését azonban a belföldi kereslet csak késve követi, és várhatóan csak 2011-től járul hozzá érdemben a gazdaság növekedéséhez.

Az inflációs kilátásokat is az élénkülő külső konjunktúra és a tovább csökkenő fogyasztási kereslet kettőssége határozza meg. Az elmúlt hónapok inflációs adatai továbbra is azt valószínűsítik, hogy a gyenge belső kereslet az előttünk álló időszakban is számottevő árleszorító hatást fejthet ki, miközben a hosszabb ideje gyengébb árfolyam előretekintve inflációs nyomást eredményezhet.

A kedvezőtlen nemzetközi környezetben a hazai pénzügyi eszközök kockázati felára továbbra is magas és ingadozó, amelyhez hozzájárulnak a hazai fiskális pályával kapcsolatos aggodalmak is. A Monetáris Tanács törekedni fog arra, hogy az elkövetkező időszakban a forint árfolyamának túlzott ingadozását megakadályozza - áll jegybank által kiadott közleményben. A kockázati felárak tartós megemelkedése pedig az irányadó kamat emelését teheti szükségessé - teszik hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!