Kamatmanipuláció - nagy bírságra készülhetnek a bankok

Várhatóan több milliárd eurós bírsággal zárul három nagybank számára a londoni bankközi kamatlábak manipulációját vizsgáló eljárás. Lehet, hogy még jól is járnak.
Napi.hu, 2013. november 6. szerda, 09:47
Fotó: Napi.hu

Több milliárd eurónyi bírságra számíthat a londoni bankközi kamatlábak manipulálásával kapcsolatban három nagybank, a Royal Bank of Scotland, a Deutsche Bank és a Société Générale - írja a Financial Times az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva. Három további bank, a JPMorgan, a HSBC és a Credit Agricole ellen viszont jogi eljárás indul, ők egyelőre nem írtak alá az ügyben megegyezést az Európai Bizottsággal.

A Bizottság az ügyben mint versenyhatóság lépett fel, a vizsgálatot egy bejelentés alapján kezdeményezték, s arra irányult, hogy az érintett bankok valóban kartelleztek-e az Euribor, illetve a jen Libor elszámolóárainak alakításakor. A bejelentést tevő Barclay's bank mentesült az eljárás alól.

Deutsche Bank CFD-k árfolyama
CityIndex

A lap számításai szerint a három bank által fizetendő bírság összege elérhet akár az 5 milliárd eurót is, ami a Bizottság történetében rekordnak számítana kartell ügyben kiszabott bírságok terén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK