Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A 3 hónapos futamidejű DKJ-k az egy héttel korábbinál 28 bázisponttal kisebb, a tegnapi referenciahozamnál pedig 11 bázisponttal magasabb, 8,21 százalékos átlaghozam, illetve 2,7-szeres túljegyzés mellett keltek el. Az elfogadott hozamok 8,00-8,28 százalék között szóródtak, az Államadósság Kezelő Központ 25 milliárd forint értékben adott el diszkontkincstárjegyet. A múlt heti emelkedést követő esés mögött két tényező állhat. Egyrészt az Európai Központi Bank (ECB) múlt heti kamatvágását követően a piac az MNB-től is hasonló lépést vár, másrészt az európai pénzpiaci hozamok is süllyednek egy további ECB kamatmérséklés reményében - vélekedett Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője. Bár az állampapírpiac a rövid oldalon 100 bázispontot közelítő jegybanki vágást árazott be, a szakember szerint ez túlzás, egy fél százalékpontos csökkentés ugyanakkor még konzisztens lenne az infációs célkitűzéssel. A legvalószínűbb mégis az, hogy a jegybank az intézményt ért támadások miatt kitart jelenlegi kamatpolitikája mellett, s a kamatcsökkentési várakozások enyhülését várja. Ha ez bejön, vagyis a piac belátja, hogy az MNB nem hajlandó a mérséklésre, a rövid lejáratok esetében a hozamok emelkedése, megfelelő állampapír-kínálat esetén pedig a forint akár sávszélig történő emelkedése várható - vélekedett az elemző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!