Az euró/forint keresztárfolyama a reggeli 278 körüli szintekről nem sokkal az MNB hétfői kamatdöntő ülése előtt egészen 276,20-ig csökkent, majd a jegybank elnökének sajtótájékoztatóját követően, a nemzetközi trendet követve a nyitószintek közelébe korrigált. Az euróért délután 277,30 forintot adtak, a dollár 206,00, a svájci frank 209,30 forinton forgott. Az MNB piaci várakozásoknak megfelelő, tartásra vonatkozó döntésében nagy szerepet játszott a kormány jövő évi költségvetéssel kapcsolatos, az előirányzott 3 százalékos GDP-arányos áht-hiánycél tartása melletti elkötelezettsége. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank szakértője szerint kockázatok még így is akadnak, elsősorban az EU magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos, még az idén várható döntése nyomán. A szakértő 280 forint körüli euró-árfolyamot vár az év végére, változatlan kamatszint mellett. A Napi kérdésére Ruzsonyi elmondta: a kamatemelési kockázatok elpárolgása után nem számít nagyarányú forinterősödésre; az alacsony kamat szükségszerűen gyengébb forint-árfolyamot eredményez, így továbbra is reális a Commerzbank év végére vonatkozó euró/forint prognózisa. Ruzsonyi a hétfői devizapiaci helyzetet elemezve elmondta: a régiós devizák erősödése délutánra kifulladt, ekkorra ugyanis az euró/dollár jegyzésében is fordulat állt be - a délelőtt még 1,3426-ig is csökkenő keresztárfolyam délutánra újra 1,35 fölé emelkedett. Az euró-erősödés megakasztotta a térségi devizák felértékelődését, a zloty a pénteki szintekre korrigált, a korona mindössze 0,2 százalékot tartott meg korábbi előnyéből az euróval szemben, miközben a forint is maga mögött hagyta korábbi előnyét, s 277,30-on állapodott meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!