Az egyik legmegbízhatóbb hangulati felmérés szerint veszélyes szintre jutott a befektetői hangulat az Egyesült Államokban. A tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló Investors Intelligence legfrissebb adatai szerint a szakértők mindössze 18,8 százaléka javasol részvényeladást ügyfeleinek, s ez olyan alacsony érték, amelyre utoljára 2011 tavaszán, közvetlenül az S&P−500-as indexben 20 százalékot meghaladó mértékű áresést hozó öt hónapos lejtmenet előtt volt példa.

A felmérésben a tanácsadókat három csoportba osztják, aszerint hogy részvényvásárlást és tartást, egy közelgő korrekcióban történő vásárlást, vagy azonnali eladást javasolnak-e ügyfeleiknek. Az így kapott százalékos arányok, ha valamelyik tábor felé szélsőséges kilengést mutat, általában jól használhatók a részvénypiaci lokális csúcsok és mélypontok előrejelzéséhez. Ennek oka az ellentét-analízis hívei szerint, hogy szélsőséges optimizmus esetén az emelkedésben bízók már bevásároltak, s ezért nem marad több pénz a partvonalon, amely feljebb hajthatná az árakat. Pesszimista szélsőség kialakulásakor éppen fordított a helyzet, a piac mélypontján rendszerint már mindenki eladott, aki el akart adni, s ekkor pozitív fordulat valószínűsíthető a tőzsdéken.

A felmérésben az optimista, részvényvásárlást javasló szakértők aránya eközben ismét emelkedésnek indult, s elérte az 50 százalékot. Ezzel a felmérés úgynevezett bull/bear hányadosa 2,66-ra emelkedett, amely már igen magas érték és a szakirodalom által veszélyzónának tekintett, 2,5 feletti tartomány alsó részében helyezkedik el. A 2008-as tőzsdei összeomlást követő három évben az egyértelműen szélsőséget jelző 3 feletti értékek kialakulására mindössze három esetben volt példa, 2010 januárjában és áprilisában, illetve 2011. április végén. Az amerikai államadósság 2011. nyári leminősítése óta a jelenlegihez hasonlóan optimista befektetői környezet kialakulását néhány héten belül mindig masszívabb korrekciós fázisok követték az amerikai részvénypiacon − emlékeztet a Barron's magazin.

A hangulati szélsőséghez közeli állapot ráadásul olyan környezetben éri a vezető tőzsdéket, amikor az árfolyamok meglehetősen erős ellenállási szint közelébe érkeztek. Az S&P−500-as index jelenleg néhány ponttal 1560 pont alatt tartózkodik, alig egyszázaléknyira 2007-ben elért mindenkori csúcsától, amely korábbi csúcsként technikai ellenállást jelent. Ezenfelül a mutató rövid távú emelkedő trendcsatornája tetejének közelében áll. Bár az összes trendkövető indikátor egyelőre az emelkedő trend meglétére utal − ez természetes, hiszen ezek általában már az esés megindulását követően adnak jelzést −, a mostani indexértékek mellett gyakorlatilag az összes korábban felvázolt technikai célárfolyam teljesült az indexben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!