BUX
38240

Karácsonyoznak a befektetők, megütötték a forintot

A szokásos év végi alacsony forgalom ezúttal nem jött jól a forintnak, hiszen pénteken a nap első felében 287-ig gyengült a magyar deviza az euróval szemben. Különösebb hír nem látott napvilágot, ennek ellenére hamar eltűnt a tegnap délutáni kedvező Fitch-értékelés utáni optimizmus.

Beke Károly, 2012. december 21. péntek, 13:40

Péntek kora délutánra 287-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez nagyjából 0,8 százalékkal volt magasabb az előző napi árfolyamnál. A dollár jegyzése egy százalékkal 217,3-ig emelkedett, míg a svájci frank 237,8 forintba került. Az euró a dollárral szemben kismértékben visszaesett, 1,32-nél állt a keresztárfolyam.

Jelentős hír nem jelent meg, ami indokolná a forint esését, a reggeli kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatok sem okoztak igazán komoly negatív meglepetést. Ráadásul csütörtök délután kedvező hírek érkeztek, hiszen a Fitch Ratings bejelentette, hogy szinten tartja hazánk adósbesorolását, a kilátást pedig negatívról stabilra javítja. Akkor erősödéssel reagált a forint, azonban ezt mostanra sikerült visszafordítani, most már gyengébb a magyar deviza, mint a hitelminősítő bejelentése előtt. A mai gyengülést vélhetően az év vége miatt lecsökkent likviditás okozza, ezekben a napokban hagyományosan nagyobbak a kilengések az árfolyamban.