Már karácsony előtt megkezdődhet a földi digitális televíziós műsorszolgáltatás, miután az erre vonatkozó pályázatot kiíró Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a pályázatnyertes Antenna Hungária (AH) Zrt. vezetői ma aláírták a szerződést. Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója egyebek között elmondta, hogy a következő négy-öt év során 25 milliárd forintos befektetést hajtanak végre az új technológia meghonosítása érdekében. A megtérülésre vonatkozó kérdésünkre viszont csak annyit reagált, hogy "elfogadható megtérüléssel" számolnak. A vezérigazgató ígérete szerint ez év karáncsonyára a magyarországi lakosság 60 százalékát lefedik a digitális földfelszíni technológiával, 2011 végére pedig 96 százalékos lesz ez a lefedettség. Fenech elmondta: az ingyenes csomag részét képezi a Magyar Televízió M1 és M2 csatornája, valamint a Duna TV programja. Az ATV és a Hír TV a televíziók kérésére kódolt formában fog megjelenni, az RTL Klubnak és a TV2-nek pedig 60 napja lesz a döntésre, azaz október 13-áig kell jelezniük, hogy megjelennek-e a szolgáltatás-kínálatban. Az AH vezetője további, előfizetési díj nélküli csatornákat is ígért - már több tévé is jelezte ilyen szándékát. (Korábbi információink szerint a Viasat3 és a Humor 1 csatorna mindenképp ezek között lesz.) A szolgáltatást a jelenlegi tető- vagy beltéri antenna használatával vehetik majd igénybe a felhasználók, de minden esetben szükség lesz egy, a digitális jeleket átalakító set-top-boxra is, amelyet várhatóan minden szaküzletben be lehet majd szerezni. Pataki Dániel, az NHH elnöke szerint a lépéssel nem csak a jelenlegi földfelszíni analóg televíziózással élő, 22-23 százaléknyi lakosság számára változik meg a tévézés (akik tehát a jelenlegi 3 helyett akár 6-7 csatornát is nézhetnek ingyenesen), hanem a többi néző számára is, hiszen új platform jelenik meg, amely élénkítheti a versenyt és végeredményben az árak csökkenéséhez vezethet. Pataki azt is jelezte, hogy 2009 második felében elindulhat a mobiltévés szolgáltatás is, 16-20 csatorna megjelenésével. Fenech ezzel kapcsolatban elmondta: ez év végére 16 százalékos lehet a technikai lefedettség, azaz ha lenne adás, a lakosság ekkora hányadát lehetne elvben elérni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!