Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kárpótlásijegy-tulajdonos elmondta: a per kapcsán először azt próbálta megtudni, mekkora is az a jegymennyiség, amellyel 8 éve nem tudnak mit kezdeni tulajdonosaik. Az utolsó kárpótlási jegyes csere (Mol-részvény jegyzése) 2006. december 1-jén zárult, ezután még - 2006. december 31-ig a 2006. évi XLVII-es Az életüktől és a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben meghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról szóló törvény alapján - be lehetett nyújtani pótlólagos igényeket, melyekre az igénylők (a 2007-2011-ig húzódó elbírálások során)  tömegesen kaptak olyan kárpótlási jegyeket, amelyeket azóta sem lehet felhasználni.

A volt Kárpótlási Hivatal jogutódjaként működő Igazságügyi Hivatal általános főigazgató-helyettese 2010. augusztus 19-én 2,5 millió darabra becsülte a fel nem használt, és további 12 milliárdra az át nem vett kárpótlási jegyek mennyiségét. (A jegyek ezer forintos alapcímlete az 1994 végéig esedékes kamatok miatt 1742 forintos értéket képviselnek, azóta - azaz húsz éve - nem kamatoznak.)

Az elvileg az állam adósságát megtestesítő kárpótlási jegyeket, egy közbeszerzési eljárást megnyerve 2004 óta a Keler Zrt. kihelyezett értéktáraként őrző Erste Bank Zrt. ugyan elutasította a felperes kisbefektető adatkérését, de a Keler végül - a közérdekű adatok kiadásáról szóló törvényi előírásoknak megfelelően - kiadta a kért információkat. Így kiderült, hogy jelenleg 190 159 darab, ezer forint címletértékű jegy található az értéktárban, összesen 331 millió forint névértékben. Ez az a mennyiség, amely elvileg a tőzsdei forgalomban részt vehet, ugyanakkor a tőzsdén az utóbbi egy évben a 3 millió forintot sem érte el az ott megfordult jegyek összértéke.

A Kelerben lévő úgynevezett S sorozatú jegyek közül Gagyi Pálffy Attila információi szerint 50 ezer darabnál nagyobb jegycsomag tulajdonosai kérték a jegyek készpénzben történő kifizetését. (A többi jegy, az A-R sorozatúak, átcserélhetők S sorozatúra, de önmagukban nem tőzsdeképesek) A pert indító jegytulajdonos a napokban kapta meg Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkártól az NFM értesítését, miszerint a tárca - korábbi álláspontjához hűen - továbbra sem érez kötelezettséget sem a folyamatos cserelehetőség biztosítására, sem a kifizetésre...

A per december 9-én folytatódik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!