Több mint a tízszeresére emelkedett január 3. óta a Kartonpack árfolyama. A debreceni csomagolástechnológiával foglalkozó cég az év elején még 3600 forintos árfolyamon forgott, szerdán már 42 ezer forint fölött nyitott, igaz később esett az árfolyama, délelőtt 11-kor már csaknem 20 százalékos mínuszban járt. Hír azonban nincs a cégről, látszólag semmi nem támasztja alá az elképesztő szintű drágulást, sem a szerdai esést.

Maga a Kartonpack egy jól működő cég, legutolsó, tavaly félévkor kiadott gyorsjelentése szerint 1,23 milliárd forintos bevételt ért el 2018 első félévében, többet, mint egy évvel korábban. Az üzemi eredménye ugyanebben az időszakban 75,3 millió, az adózott eredménye pedig 38,4 millió forint lett. A társaság mérlegfőösszege ebben az időszakban valamivel több mint 2 milliárd forint volt, a saját tőkéje pedig nem egészen 1,5 milliárd forintot tett ki.

Ehhez képest jelenleg a társaság kapitalizációja - vagyis tőzsdei értéke - már meghaladja a 18 milliárd forintot, vagyis a részvényesek cégben lévő vagyonának a tízszerese. Ráadásul ez az összeg mindenféle korrekció nélkül emelkedik naponta 20 százalékkal az utóbbi néhány hét során. A forgalom eközben minimális, néhány millió forintnyi részvény cserél gazdát naponta.

A cég tőzsdei értéke néhány hét alatt megtízszereződött, és már meghaladja a 15 milliárd forintot.

Nem csoda, hogy vannak, akik spekulációs célú árfolyam-befolyásolást sejtenek az ügyletek mögött. A háttérben a cég zavaros tulajdonosi struktúrája állhat. A Kartonpack legnagyobb tulajdonosa hivatalosan még mindig az a Britton Capital & Consulting Kft., amely ellen az állam javára vagyonelkobzást rendeltek el. A Britton Capital & Consulting Kft. annak a Kerék Csabának az érdekeltségébe tartozik, akit a Kulcsár-ügyben két évvel ezelőtt jogerősen 3 év szabadságvesztésre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítéltek, emellett a bíróság 2017. márciusában teljes vagyonelkobzást rendelt el az érdekeltségébe tartozó Britton Capital and Consulting Kft.-re meg az amerikai Britton Llc.-re.

Hivatalosan viszont még mindig adták el a Kartonpack csaknem 62 százalékát kitevő pakett, azaz a részvénycsomag jelenlegi tulajdonosa még mindig a Britton Kft. Legalábbis a részvények a Britton értékpapír számláján vannak, a bírósági végrehajtó eddig csak zárolta ezeket. Ha a tulajdonosváltás megtörténik, a részvénycsomag megszerzésére és értékesítésére a tőkepiaci törvény útmutatásai vonatkoznak majd, tekintettel arra, hogy a Kartonpack tőzsdei cég. Az árat is a tőkepiaci törvény alapján kell megszabni. A minimális ár pedig jelen esetben a 180 napos átlagárfolyam lehet, amit az elmúlt napokban sikerült csaknem 16 ezer forintra felverni, vagyis a pakettet most minimálisan 5 milliárd forintért lehetne meghirdetni.

A végrehajtási törvény alapján az államot a végrehajtási eljárás során az árverés után befolyt összeg illeti meg, a Magyar Államnak nincs közvetlen tulajdonjogi igénye. Kérdés persze, hogy a végrehajtó talál-e majd vevőt ilyen vagy még magasabb áron a pakettre. Ez nem túl valószínű, főleg hogy az új tulajdonosnak a részvénycsomag megszerzése után nyilvános vételi ajánlatot kell majd tennie a részvények maradékára is szintén a tőkepiaci törvény által megszabott árfolyamon.

Ha ezt nem teszik meg a vevők, vagy pedig olcsóbban szeretnének a Kartonpack részvényeihez jutni, akkor meg lehet támadni az ügyletet a bíróságon. A mostani árfolyamfelhajtás hátterében egyebek között ez a törekvés is állhat, Kerék Csaba és köre ugyanis a jelek szerint nagyon ragaszkodik a céghez. Bár Kerék Csabát a cégvezetéstől eltiltották, miután jogerősen elítélte a bíróság, a céget továbbra is az ő emberi viszik, az igazgatóságban ott ül például Kerék László, a testvére.

Van a cégnek egy másik nagytulajdonosa is, aki miatt még pikánsabb az ügy, és aki a hatóságok szerint a jogszabályok kijátszásától sem riadt vissza, hogy részesedést szerezzen a Kartonpackban. Fintha-Nagy Ádám ügyvéd 29,58 százalékos pakettel rendelkezik a Kartonpackban 2015 februárja óta, amelynek megszerzési körülményei nem csak a Kartonpacknál, de a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) is kiverték a biztosítékot. A jegybank 2016 szeptemberében megállapította, hogy Fintha-Nagy bennfentes információkkal rendelkezett, így szerezte meg a részvénycsomagot egy korábbi végrehajtás során, ezért az ügyvédet meg is bírságolta 20 millió forintra.

A Kartonpacknak azóta is az az álláspontja, hogy Fintha-Nagy, miután jogszabálysértő módon szerezte meg a részesedést a cégben, nem gyakorolhatja tagsági jogait a társasággal szemben. Ráadásul rosszhiszeműen eljáró félként a Ptk. szerinti tulajdonjogot sem szerezte meg, ezért a semmis jogügylet érvénytelen a megkötésének időpontjára visszamenőlegesen, azaz jogszerű tulajdonjogszerzés sem történt a cégben.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) mindenesetre már régóta figyeli a Kartonpackot, ők úgy látják, tavaly november végén indult el az árfolyamspekuláció a részvényekkel. Jelenleg azt fontolgatják, az MNB-nél tesznek feljelentést, egyes adatok alapján tiltott árfolyam-befolyásolásra gyanakszanak ugyanis. A Napi.hu megkereste az MNB-t is ebben az ügyben, a jegybank azonban csak annyit válaszolt, folyamatosan monitorozzák a tőzsdei folyamatokat, és ha gyanús árfolyam-elmozdulást látnak, akkor kivizsgálják. A Kartonpack mostani ralijával kapcsolatban konkrét intézkedést azonban nem tett az MNB.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!