A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) mindig is figyelemmel kísérte a Kartonpack Nyrt. működését. A tőzsdén is bejegyzett gyógyszeres dobozokat gyártó debreceni cég részvényéből 2017 novemberében vásárolt 1 darabot, majd kérte ennek a részvénykönyvi bejegyzését, hogy a decemberi közgyűlésen már részt tudjon venni. A társaság igazgatósága azonban, bárminemű indoklás nélkül a bejegyzést nem teljesítette. A bejegyzés a mai napig nem történt meg, a szervezet legalábbis nem kapott értesítést ennek ellenkezőjéről.

Kerék Csaba volt a tulajdonos

A tőzsdei társaság körül ekkor már erősen bonyolódni kezdtek az események, ugyanis az úgynevezett Kulcsár-per 2017. május 22-én kihirdetett jogerős ítélete II. rendű vádlottként letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kartonpack többségi tulajdonosát és igazgatósági elnökét Kerék Csabát, akit a cégvezetéstől is eltiltott 5 évre. A cégben lévő, a Britton Kft-n keresztül meglévő érdekeltségét pedig "mint lopott pénzből szerzett" vagyontárgyat elkobozta. Kerék azonban nem került ki a cég vezetéséből, a közgyűlésen pedig továbbra is a Britton Kft. jelent meg 62 százalékos tulajdonosként szavazni.

A TEBÉSZ ezeket az ellentmondásokat akarta tisztázni a közgyűlésen, de a részvénykönyvi bejegyzés elmaradása miatt gyakorlatilag kizárták a közgyűlésekről. Ezért 2017 decemberétől kezdődően indított öt perben az azóta tartott mind a hét közgyűlés minden lényeges határozatát megtámadta részvényesként. Ezek között igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok kinevezése, és díjazásuk megállapítása, valamint beszámolók elfogadása is szerepelt.

Ezek a perek zárultak azzal, hogy a TEBÉSZ a közgyűlések kapcsán nem volt perképes, mivel nem volt bejegyezve a részvénytársaság részvénykönyvébe. A TEBÉSZ által most megnyert per tárgya - ezek úgynevezett előkérdéseként tehát - az volt, hogy jogosan, vagy jogellenesen maradt el az érdekvédelmi szervezet részvénykönyvi bejegyzése.

A Kúria a kisbefektetőknek adott igazat

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék még a TEBÉSZ-nek adott igazat és jogszabálysértőnek minősítette a részvénykönyvi bejegyzés elmaradását. A Kartonpack Nyrt fellebbezésére a debreceni ítélőtábla az ítéletet megváltoztatta és jogszerűnek mondta ki a tőzsdei cég eljárását. Ez ellen az ítélet ellen kért felülvizsgálatot a TEBÉSZ a Kúriánál, amely az érdekvédelmi szervezet közlése szerint most hatályon kívül helyezte a II. fokú ítéletet és az I. fokú, a TEBÉSZ jogértelmezését elfogadó ítéletet emelte végleges döntéssé - közölte a Napi.hu-val az érdekvédelmi szervezet.

A Kúria egyelőre annyit közölt a Napi.hu-val az ügyről, hogy a tanácsülésen (nem nyilvános tárgyaláson) döntöttek róla. A határozat írásba foglalás alatt van, amelyet követően a Kúria értesíti a feleket. Ezt követően tudják a sajtót tájékoztatni.

Mivel a közgyűlési határozatok ellen indított eljárásokat a részvénykönyvi bejegyzés vitája miatt eddig érdemben nem tárgyalták a bíróságokon, így most már ezek a perek is érdemben újraindulhatnak. A Kúria ítélet alapján pedig nagy lett a valószínűsége, hogy ezeket is meg tudja nyerni a TEBÉSZ. Így lényegében minden 2017 decembere után hozott érdemi közgyűlési döntés hatályát veszítheti a Kartonpacknál.

Ezek között volt tehát egy kivétellel az összes Kerék Csabához köthető igazgatósági tag, (köztük Kerék Csaba testvére), valamint több felügyelőbizottsági tag kinevezése, továbbá e személyek tiszteletdíjának megállapítása. Ha tehát a TEBÉSZ a közgyűlési határozatok elleni pereit is megnyerné, úgy nem csak e személyek kinevezése válna visszahatóan érvénytelenné, de az általuk felvett tiszteletdíjuk teljes összegét vissza kellene, hogy fizessék a Kartonpack Nyrt. felé.

Közben az állam rátette a kezét

Az azóta állami irányítás alá vont cég legújabb életét a TEBÉSZ mostani pernyerése alapvetően nem érinti, mindössze csak annyiban, hogy ha az újrainduló közgyűlési pereket is megnyeri a szervezet, úgy a cég új vezetésnek kötelező lesz behajtania a korábban kifizetett tiszteletdíjakat, különben hűtlen kezelést követne el.

Az viszont igen beszédes és érdekes lehet, hogy az újrainduló perekben milyen álláspontot képvisel majd az új állami vezetés, mennyire fog harcolni a bíróság előtt a kormánybiztos által elzavart régi vezetés jogsértően hozott korábbi döntéseinek fennmaradása érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!