A csak részben nyilvánosságra hozott szerződés szerint az FP évi 13 millió eurót fizet az alap kezeléséért, az FTI pedig vállalta, hogy a lehető leghamarabb tőzsdére viszi a kárpótlási papírokat.

A Proprietatea alapot 2005-ben azzal a céllal hozták létre, hogy kárpótolják azokat a személyeket, akiknek ingatlanait az államszocializmus időszaka alatt államosították, ám a vagyontárgy visszaadása már nem lehetséges.

A több mint 3 milliárd euró tőkével rendelkező alap kezelésére 2006 májusában írt ki pályázatot a Calin Popescu Tariceanu vezette kormány, ám csak három évre rá, tavaly június elején sikerült a nyertest kihirdetni. A szerződés aláírására tavaly nem kerülhetett sor, mivel a megállapodás részleteinek ismertetése után kiderült, hogy FTI 19,6 millió eurót kér szolgáltatásaiért.

Mivel az alap kezelése korábban évente mindössze 1,5 millió euróba került, a tulajdonosokat képviselők heves ellentámadásba lendültek, aminek következtében végül 13 millió euróra csökkent a FTI által követelt összeg.

A kárpótlási alap több mint száz vállalat kisebbségi tulajdonosa, részesedése van többek között az OMV többségi tulajdonában lévő Petrom olajtársaságban, a Romtelecom telefontársaságban, övé a CEC Bank 10 százaléka és 15 százalékban tulajdonosa a Transelectrica áramszolgáltatónak és a Transgaz gázszállítónak.

Az FP 59,8 százaléka továbbra is a román állam kezében van, a tavalyi év végén összesített adatok azonban azt mutatják, hogy több külföldi alap komoly tételeket vásárolt a papírokból. A svéd East Capital által kezelt Special Opportunities és a Bering Balkan tulajdonában 2009 végén 11,2 millió értékben voltak román kárpótlási jegyek.

Annak ellenére, hogy az FP tőzsdei bevezetését évek óta halogatja a kormány, az alap papírjaival rendszeres kereskedés folyik. A vásárlók rendszerint újságban feladott apróhirdetések útján találnak eladókra, a megvásárolt papírokat azután a bukaresti tőzsde elszámolóháza regisztrálja. Emellett kárpótlási jegyeket certifikátok formájában a bécsi tőzsdén is jegyzik, piaci áruk jelenleg 0,30-0,35 lej. Az FTI adminisztrálásától láthatóan csodát várnak a befektetők, az FP papírok értéke idén már 40 százalékot emelkedett. A központi értéktárban az év elején közel háromezer tulajdonost tartottak nyilván.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!