Öt százalékkal csökkent a harmadik negyedévben és az év első kilenc hónapjában egyaránt a Danubius Hotels árbevétele a tavalyi év azonos időszakához képest, a csoport ennek ellenére jelentősen emelkedő működési eredményt tudott produkálni. Szeptember végéig 34,17 milliárd forint árbevételt realizált a szállodacsoport, a közel 1,7 milliárd forintos csökkenés ellenére a működési eredmény 2,3 milliárd forintra tudott javulni tavalyi 1,53 milliárd forintról, a főszezont jelentő harmadik negyedévben 2,4 milliárd forintot tudott operatív szinten felmutatni a cég.

A szállodaipari társaság alaposan nekiment a válság hatására költségeinek, az anyagjellegű ráfordítások 11 százalékkal, közel 900 millió forinttal csökkentek, az igénybe vett szolgáltatásokon 500 millió forintot spóroltak, a bérjellegű költségeket pedig 1,1 milliárd forinttal sikerült leszorítaniuk. A harmadik negyedévben a devizahitelek állományának és a forint erősödésének köszönhetően már közel félmilliárdos árfolyamnyeresége keletkezett a cégnek, így adózás előtti eredménye 1,157 milliárd forint lett, ami ugyan 45 százalékkal elmarad a tavalyi év hasonló időszakában elérttől, azonban a csak a harmadik negyedévet szemlélve 80 százalékos emelkedést jelent.


A tavalyi évhez képest a cseh és a szlovák leányvállalatnál javult az üzemi eredmény látványosan a tavalyi évhez képest, a magyar házak esetében stagnált, a román érdekeltségnél jelentős visszaesés következett be. A Danubius jelentősen visszafogta beruházási tevékenységét, a készpénzkímélő üzemmód hatására a CAPEX 1,2 milliárd forintra csökkent 3,6 milliárd forintról. Ez azonban az ingatlanállomány nagyságára tekintettel hosszútávon nyilván nem fenntartható szint, így ha a helyzet javul, ezen a soron nyilván növekedés lesz majd tapasztalható a következő időszakokban. A fő tulajdonos Bernard Schreier cégei eközben folytatták lassú vásárlásaikat a Danubius részvények piacán, így részesdése 75,6-ről 76,41 százalékra hízott a negyedév folyamán, ami a sajátrészvények miatt immár 80,04 százalékos befolyást jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!