Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama ugyancsak csökkent, miután a katalán kormányszóvivő közölte, hogy az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre az alkotmánybíróság által törvényellenesnek nyilvánított vasárnapi referendumon. Ez az eredmény megnyitja az utat a függetlenség egyoldalú kinyilvánítása előtt egy olyan régióban, amely Spanyolország hazai össztermékének egyötödét állítja elő, és amelynek adóbevételei kulcsfontosságúak a nemzeti költségvetés szempontjából.

Bár számos elemző arra számít, hogy a válságot egy még nagyobb autonómiát biztosító ajánlattal rendezik, a bizonytalanság lassíthatja a gazdasági növekedést és rombolja a kisebbségi kormányt vezető Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök hírnevét.

"Valószínűleg ez volt a legrosszabb kimenetel Madrid számára. Volt erőszak, de mégsem tudták megakadályozni a népszavazást, és a közvélemény sokkal polarizáltabbá vált Katalóniában" - mutatott rá Federico Santi, a Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének elemzője, hozzátéve, hogy a kormány stabilitását fenyegető kockázatok fokozódtak. (Súlyos károkat okozott a szavazás.)

A nagy ellenzéki pártok támogatják a miniszterelnök álláspontját a függetlenségről szóló katalán népszavazásról, de bírálják amiatt, ahogyan az ügyet kezeli.

A hosszú lejáratú spanyol államkötvények hozama 7 bázisponttal 1,69 százalékra nőtt, a spanyol államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama pedig közel egyhavi csúcsra ugrott.

A madridi tőzsde irányadó indexe, az IBEX-35 délután fél négy körül 1,84 százalékos mínuszban, 10 190 ponton állt. Frankfurtban ekkor 0,19, Londonban 0,56, Párizsban pedig 0,09 százalékos nyereséget mutatott a vezető tőzsdeindex.

Különösen a bankszektort viselte meg a népszavazás, kiemelkedő forgalomban jelentősen veszítettek értékükből. A legnagyobb spanyol és egyben legnagyobb euróövezeti pénzintézet, a Santander árfolyama 2,84 százalékkal esett, míg a Sabadell 6,06 százalékkal, a Caixabank 4,83 százalékkal, a BBVA 3,16 százalékkal, a Bankia pedig 3,11 százalékkal lett olcsóbb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!