Június elejéig mintegy 8 milliárd euró értékben készül tőkét emelni a Deutsche Bank (DB). A tőkeemelés során mintegy 6,3 milliárd euró értékben jegyezhetnek majd részvényeket a bank már meglévő részvényesi, 1,75 millió euró értékben pedig a Paramount Services Holdings, a katari uralkodócsalád befektetési alapja vásárol frissen kibocsátott részvényeket - írta a Financial Times.

A bank az elmúlt években már átesett néhány tőkeemelésen, 2010-ben 10,2, 2013-ban pedig 3 millió euró értékben bocsátott ki részvényeket tőkehelyzetének megerősítése céljából.

A tőkeemelés jelentősen javíthatja a bank tőkehelyzetét, közlésük szerint Tier 1 tőkemegfelelési mutatójuk a jelenlegi 9,5 százalékos szintről 11,8 százalékra emelkedhet. A bank vezetése szerint a tőkeemelés megfelelő hátteret adhat a befektetési banki üzletág fejlődéséhez. Ugyanakkor elemzők szerint rávilágíthat arra is, hogy az elmúlt években a különböző szabálytalanságok miatt a bankra kirótt büntetések és bírságok mennyire aláásták a menedzsment terveit a bank masszív nyereségessé tételére - írja a Reuters.

A bank vezetése szerint a tőkeemelés után ismét a bank növekedési programjára fókuszálhatnak. Ennek keretében az Egyesült Államokban több vezető bankár alkalmazását tervezik, s mintegy 200 millió eurót költenének a következő három évben a lakossági üzletágat Európában kiszolgáló technológiai rendszerek fejlesztésére. Ezen felül mintegy 100 tanácsadót vennének fel Európában, hogy segítsék a legfontosabb vállalati ügyfelek kiszolgálását. A bank emellett a kulcsfontosságú feltörekvő piacokon éves szinten mintegy 15 százalékos növekedést szeretne elérni a vagyonkezelés területén.

A tőkeemelés természetesen nem jó hír a bank részvényesei számára, hiszen a meglévő részvényeikre jutó eredmény és osztalék értelemszerűen hígulni fog. Azonban a piac ennek már egy jó részét beárazta, nem véletlen, hogy a bank részvényeinek árfolyama a januárban elért 40 euró közeli csúcsról mára 30 euró közelébe csökkent, s ebben az elemzők szerint jórészt a tőkehelyzettel kapcsolatos bizonytalanságok játszották a legnagyobb szerepet.

Januárban a bank vezetése még úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi, 3 milliárd eurós tőkeemelés óta nem került szóba további részvénykibocsátás. Áprilisban a bank vezérigazgató-helyettese már azt mondta, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki a bank tőkehelyzetének megerősítése érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!