Vietnamban egyre jobban tejed a koronavírus delta variánsa, ami miatt a kormány újabb szigorításokat vezetett be: a vírusfertőzések megugrása miatt lezárva tartja Ho Si Minh-várost, az exportközpontokat, és szigorú korlátozások vonatkoznak a belföldi utazásra is, pont az ország középső felföldjeinek néhány kulcsfontosságú termőterületén.

A kereskedők és a beszállítók szerint az exportőröknek nehézséget okoz a kávébaboknak a kikötőkbe történő szállítása. Ez csak tetézi azt a sor már fennálló logisztikai problémát, mint például a konténerek égető hiánya és az emelkedő fuvardíjak - írja a Straits Times.

Kereskedelmi csoportok, köztük a Vietnami Kávé-Kakaó Szövetség, petíciót nyújtottak be a kormányhoz, hogy enyhítsen a korlátozásokon, amelyek szerintük késedelmeket okoznak, növelik a költségeket és a szállítókat annak a kockázatnak teszik ki, hogy a késedelmes szállítás miatt kártérítést kell fizetniük a vevőknek. Válaszul Nguyen Van The közlekedési miniszter a héten utasította az ország déli részén működő hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a mezőgazdasági termékek, például a kávé és a rizs szállításának megkönnyítése érdekében.

A kávé világpiaci ára a Dél-Amerikából Ázsiába irányuló szállítások növekvő veszélyeztetettsége miatt emelkedett. A prémium arabica fajtát termesztő Brazíliában idén szárazság és fagy pusztította a termést, ami a Vietnamban és Indonéziában általánossá vált logisztikai problémákat tetézte. Bár néhány pörkölő úgy döntött, hogy a brazíliai termést tönkretevő fagy után átáll az olcsóbb, Vietnamból származó robusztababra, az emelkedő árak és a szállítási gondok miatt ez a lehetőség most már sokkal kevésbé vonzó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!