Az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica kávéfajta ára 1,8605 dolláron zárt, ami 3,75 cent (2,1 százalék) drágulás a csütörtöki zárószinthez képest. Ez az ár még jócskán elmarad az áprilisban beállított 2,19 dolláros, kétéves csúcstól.

A pénteki drágulást az váltotta ki, hogy a tekintélyes német nyersanyagpiaci elemző intézet, az F.O. Licht szerint Brazília kávétermése a 2015/2016-os idényben 3 millió, egyenként 60 kilogramm zsákkal kisebb lesz az egy évvel korábbinál, miközben a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) a 2015 márciusáig tartó folyó idényben 4-5 millió zsáknyi globális kávéhiánnyal számol.

Brazíliában a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávét termesztik, az idei termés egy részét azonban elvitte a januártól három hónapon át tartó szokatlan szárazság. Elemzők szerint nem kizárt, hogy ez a globális felmelegedés hatása, ami jövőre ismét lesújthat Brazília kávébabtermelőire.

A gyengébb minőségű robusta kávéfajta ára is emelkedett pénteken. A tonnánkénti ár 11 dollárral (0,6 százalékkal) 1955 dollárra nőtt. A robusta a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!