A Mol Nyrt. tájékoztatása szerint adásvételi szerződést írt alá a JSC Kazmunaigas Exploration and Production vállalattal (KMG EP) a JSC Karpovskiy Severniy projektvállalat részvényeinek 49 százalékának megvásárlásáról, amely az Észak-Karpovszkij kutatási licenc tulajdonosa Kazahsztánban.

Az Észak-Karpovszkij blokk Uralszktól körülbelül 40 kilométerre északnyugatra helyezkedik el, a Mol által operált Ferdorovszkij blokk, illetve más sikeres szénhidrogén-felfedezések közelében, a Kaszpi medence északi szegélyén. A blokk területe 1670 négyzetkilométer. Korábbi kutatási tevékenység eredményeképpen a blokk területén jelentős kiterjedésű szeizmikus mérés történt, a működő szénhidrogénrendszer jelenlétét a korábbi fúrásokból származó jelentős mennyiségű információ támasztja alá. A hátralevő munkaprogram két kutatófúrást tartalmaz, további kisebb mennyiségű szeizmikus mérés végrehajtása mellett. A KMG EP által korábban publikált adatok szerint a várható kitermelhető készlet nagysága (P50) 240 millió hordó olaj-egyenérték (boe).

A társaság várakozásai szerint lehetőség adódik a működési szinergiák kihasználására a szomszédos Fedorovszkij blokkal, amelyben a Mol 27,5 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Mol által vezetett konzorcium 2008-ban itt jelentős gáz-kondenzátum mezőt fedezett fel.

A KMG EP a kazah nemzeti olajvállalat, a JSC Kazmunaigas leányvállalata. A vállalat részvényeit a Kazahsztáni Értéktőzsdén, a GDR-jait a Londoni Értéktőzsdén jegyzik. A KMG EP a Mol konzorciumi partnere a Fedorovszkij blokkban is. A tranzakcióhoz szükséges a Kazah Köztársaság Olaj- és Gázipari Minisztérium jóváhagyása, az állam elővásárlási jogáról történő lemondása, továbbá a kazah és az EU gazdasági versenyhivatalok engedélye.

Kazahsztán a Mol nemzetközi kutatás-termelés tevékenységének egyik kiemelt fókuszterülete, ahol sikeres kutatási tevékenységünkre alapozva további befektetési lehetőségeket keresünk - mondta el Fasimon Sándor, a Kutatás-Termelés Divízió ügyvezető igazgatója.

Javuló várakozások

Megint felfele módosította a Dynamic Global Advisors (DGA) a Gulf Keystone többségi, a Mol kisebbségi tulajdonában álló kurdisztáni Shaikan blokkjának potenciálisan kinyerhető olajvagyonára vonatkozó várakozását - számolt be a portfolio.hu. A korábban átlagosan 10,5 milliárd hordós kvagyonbecslést 13,7 milliárd hordóra emelte a független houstoni tanácsadó cég. A GKP árfolyama 5,4 százalékos pluszba ugrott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!