Nem esik szét az eurózóna, ám erős politikai bizonytalanságok lesznek 2012-ben is, az erőszakos felbomlasztás nem reális forgatókönyv, az önkéntes feloszlatás - az óriási költségek miatt - pedig nem lenne racionális - mondta el a KBC Equitas sajtóbeszélgetésén Somi András vezető elemző.

Az ECB sikere lehet kulcskérdés a kötvénypiacok szempontjából. A hároméves refinanszírozási tender gyakorlatilag a QE európai megfelelője, a legfontosabb szempont, hogy a többletlikviditás a reálgazdaságig is eljut-e a bankokon keresztül, illetve hogy az első félévben elviszik-e a jelentős mennyiségű lejáró perifériaállamok kötvényeik megújítására kibocsátott papírokat.

Nehéz lesz reálhozamot elérni idén

Somi depresszióra nem számít az EU-ban, ám a recesszió már elkezdődhetett. Ez viszont sekélyesebb lehet mint a korábbi legborúsabb sejtések. Az élénkülni látszó infláció, illetve gyenge növekedési környezet folytán mindazonáltal igen nehéz lesz reálhozamot elérni 2012-ben a szakember szerint.

Ellenállóbb az USA

Az USA gazdasága ezzel szemben ellenállóbb mint az európai, így továbbra is fennmaradhat a dollárerősödés, az év során Somi szerint idén meglehet az 1,20-as szint is. Az Egyesült Államokban a fiskális stimulus megszűnése visszavetheti a fogyasztást, valamint apaszthatja a vállalati profitokat is. Ez alapján viszont nem feltétlenül olcsóak a részvények, inkább a várakozások magasak, sok tényező nem épült még be, ráadásul a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon is számos profitfigyelmeztetést, a menedzsmentvárakozások romlását hozhatja.

Az elemzői várakozások ezt viszont egyelőre még nem tükrözik. Ezért Somi oldalazásra számít a részvénypiacokon, így egyedi sztorikat érdemes keresni a külföldi társaságok közt (inkább az USA-ban, mint Európában).

Gyengélkedhet az arany, tarthatja magát az olaj

Az arany szárnyalása a bizalmi válság folyománya volt, ám a nemesfém árfolyamát túlhúzták szeptemberre. Fundamentálisan viszont nem indokolható az elmúlt időszak utáni korrekció után újabb jelentős rally a szakember szerint. Az olaj esetében viszont ez már nem mondható el, a fekete arany esetében éppen az esés nem indokolt egyelőre. A recessziós félelmek (keresletszűke miatti eséssel) szemben a geopolitikai feszültségek (Irán, Szíria) támaszt adhatnak a jegyzésnek, amely 100 dollár körüli szinten stabilizálódhat.

Hosszú távra már érdemes lehet magyar részvényt venni

A magyar piac tekintetében Somi óvatosan optimista, a legfőbb kérdés az elkövetkező hetekben az EU/IMF tárgyalások kimenetele lehet, amely egyelőre növeli a bizonytalanságot. Az elemző szerint olyan negatív forgatókönyvek is beárazódhattak a magyar eszközökbe, amelyek mesterségesen nyomott árszinteket eredményeztek, de régiós összevetésben nem volt erősen alulteljesítő a magyar piac az elmúlt fél évben. Ezért érdemes lehet már a hosszú távú beszállási lehetőségeket keresni. Amíg azonban nincs stabil nemzetközi bizalom, nehéz vállalati sztorit eladni a külföldieknek.

A blue chipek lehetnek vonzóak

Az OTP csaknem dupla annyit esett mint amennyit a forint gyengült, ez pedig már a makrogazdasági kockázatok beárazódásán is túlmutathat. A bank erős tőkehelyzete és speciális piaci pozíciója miatt TBSZ és Nyesz időtávon gondolkodva már csábító szinteken lehet, még akkor is, ha rövid távon az országspecifikus aggodalmak hozhatnak esést. Az, hogy az OTP túladott-e, sokban függ attól, hogy megszületik-e és ha igen milyen feltételekkel a megállapodás az EU/IMF párossal.

A Mol a KBC szerint a régió egyik legjobb olajvállalata. A fő katalizátor a kurdisztáni sztori, amelyben az ottani partner Gulf Keystone Petroleum esetleges felvásárlása lehet érdekes fejlemény (illetve, hogy egy esetleges akvizíció milyen áron valósulna meg). Érdekes lehet a márciusban esedékes készletbecslés frissítése. A horvát helyzet mellett az állami pakett sorsa viszont bizonytalansági tényezőként jelentkezik.

A Richter esetében a termékeken múlik a papír sorsa, a Cariprazin kutatás fázis 3 szakaszának februárban esedékes eredményközlése lehet. Ezen kívül az egyéb új termékek, illetve az akvirált Grünenthal értékesítései lehetnek irányadóak. Technikailag a 38 000 forintos szint átlépése lehet vételi jelzés.

A magyar kötvényhozamok emelkedésében komoly szerepet játszott az eurózóna válsága is, a megugrás korrelált az eurózóna perifériaállamainak hozamemelkedésével is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!