A még a gyorsjelentés közlése előtt született elemzésében vételre ajánlja a KBC Securities elemzője az OTP részvényeket. Az elemző akkor még a közzétett éves, rendkívüli tételek nélküli 219 milliárd forintos profitnál kevesebbet, 202 milliárd forint eredményt várt a csoporttól, s a menedzsment azóta napvilágra hozott 150 milliárd forintos eredménytervénél is pesszimistább, 135 milliárd forintot vár 2009-re.


A dokumentum szerint a banknak stabil maradt a tőkehelyzete, amibensegített a Garancia leadásának nyeresége is. A 2009-es eredménycsökkenés után a KBC jövőre már 23 százalékos eredmény növekedést vár.

A csökkentett idei profitvárakozásokal is 4,5-es P/E mellett forogtak 2321 forinton a bank papírjai, ami jelentősen elmaradt a régiós 6,4-es átlagtól és a lengyel bankok 7,7-es mutatójától. A fair érték a szakértő szerint 8,9 lenne.


A végén jön a meglepetés, kiderül belőle ugyanis, hogy a KBC szakértője az elemzés készültekor már megtette tétjeit, s 8000 darab OTP részvényt birtokolt. Ez a megjegyzés szerint befolyásolhatta az elemzés készítésekor. (A pozíciók közlése nem csak etikai elvárás az elemzővel szemben, de törvényi kötelezettség is.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!