A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 141,08 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 40 037,39 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A hétfői eladói nyomást követően visszapattantak az amerikai és az európai részvénypiacok is. Ebben segített, hogy a kínai jegybank reggel megtámasztotta a jüan árfolyamát, ami mérsékelt pozitív hangulatot hozott a piacokra - mondta Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek. Az európai börzéken azonban a nap végére némileg elolvadt a lendület. A hazai parkettel kapcsolatban kiemelte, hogy a Richter a nyitás előtt erős jelentést tett közzé, de a befektetők inkább profitot realizáltak, így a gyógyszerpapír a jó jelentés ellenére lemaradó volt, míg az OTP 200 napos mozgóátlagáról tudott visszaemelkedni.

A kínai jüan hétfőn 11 éves mélypontra esett, miután a kínai nemzeti bank a politikai szempontból érzékeny, 7 jüanos szint alá engedte az árfolyamot a dollárral szemben. Kedden azonban lépéseket tett a jüan árfolyamának stabilizálására: egyrészt a vártnál kicsit erősebb szinten, 6,9683 jüan/dollárban - a hetes küszöb alatt - határozta meg a középárfolyamot, másrészt bejelentette, hogy a jövő héten jüanban denominált kincstárjegyeket bocsát ki.

A Mol 36 forinttal, 1,22 százalékkal 2976 forintra erősödött, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 150 forinttal, 1,26 százalékkal 12 020 forintra nőtt, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,24 százalékkal 422,50 forintra gyengült, forgalma 71,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 115 forinttal, 2,24 százalékkal 5025 forintra esett, forgalmuk 1,6 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4371,23 ponton zárt kedden, ez 10,76 pontos, 0,25 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Veszteséges zárás Európában

A hétfői esést nemcsak Európában, de világszerte az amerikai-kínai kereskedelmi viszály elmélyülése váltotta ki. Washington ugyanis hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először.

A keddi kereskedést indexcsökkenéssel fejezték be a főbb európai értékpapírpiacok - írta az MTI.

Hozott némi enyhülést a befektetői aggodalmaknak az európai piacokon a német feldolgozóipari megrendelések várakozáson felüli júniusi emelkedése is. A német statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva júniusban 2,5 százalékkal nőttek a német gyáripari megrendelések májushoz képest. Elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak a májusi 2,0 százalékos csökkenés után.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,46 és 0,47 százalék csökkenést az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,49 százalék esést mutatott.

Londonban 0,66 százalék veszteséggel végzett az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok szerint. Frankfurtban a DAX index 0,63 százalékkal végzett alacsonyabban, a CAC-40 pedig Párizsban százalékban nem kimutatható töredékponttal gyengült. Madridban 0,83 százalékkal, Milánóban 0,54 százalékkal gyengült a tőzsdeindex zárásra.

Az olajár csökkent, a Brent 0,33 százalékkal hordónként 59,61 dollárra, a WTI 0,55 százalékkal 54,39 dollárra.

A Brent ára az eszkalálódó amerikai-kínai feszültség miatt a múlt héten kilenc százalékkal esett és azóta héthavi mélypont, 60 dollár közelében ingadozik.

Az arany hatéves csúcsnál jár, mivel a kereskedelmi feszültségek okozta aggodalom miatt erős a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt. A legközelebbi teljesítésre szóló határidős jegyzés kedden 0,50 százalékkal 1483,85 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1195 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!