Kedvező az inflációs adat, mégis magasabb a hozamszint

A múlt héten közzétett inflációs mutató minden borúlátó előrejelzés dacára újabb negatív rekordot döntött. Az, hogy mindez csak mérsékelt és hamar tovatűnő optimizmust hozott az állampapírpiacra, a továbbra is sötét jövőképnek, illetve a más okok miatt amúgy is mélyben lévő hozamoknak tudható be.
Ádám Zsigmond, 2003. március 17. hétfő, 06:59
Fotó:

Bár szinte mindenki egyetért abban, hogy inflációügyben általában véve nincs ok az optimizmusra a közeljövőt illetően, ezúttal mégis ismét negatív rekordot jelentő érték látott napvilágot. A pénzromlás februárban mért, évi 4,5 százalékos üteme az elemzőket is meglepte kissé, szinte mindenki magasabb értékre számított. Így a kedvező hír elvileg akár komolyabb mértékű hozamcsökkenést is indukálhatott volna az állampapírok piacán.

Némi optimizmus valóban megfigyelhető volt, hiszen a mutató közzétételének napján, kedden 5-10 bázisponttal estek minden futamidőre a referenciahozamok. Ez a mérték persze az elmúlt hónapok esetenként igen heves ingadozásaihoz képest szerénynek nevezhető. Önmagában véve azonban kielégítő lett volna, ha a következő két napban nem indul meg ellentétes, azaz hozamemelkedési tendencia. Szerdán és csütörtökön azonban a hirtelen optimizmus kiváltotta hozamcsökkenés teljes egészében elolvadt, sőt a "korrekció" még túl is nyúlt az alapfolyamaton. A hozamok nemhogy visszaálltak a hétfői szintre, öt bázispont körüli mértékben még felül is múlták azokat. Így összességében azt mondhatjuk, a vártnál kedvezőbb fogyasztói árindex dacára emelkedtek a hozamok.

Az állampapír-piaci hangulatváltozások az aukciós eredményeken is nyomon követhetők. Kedden - az optimizmus napján - a három hónapos papír, a csökkenési trendhez illeszkedve, 6,02 százalékos átlaghozammal kelt el. Igaz volt ez még úgy-ahogy a hat hónapos papír másnapi aukciójára is, ahol a 6,14 százalékos átlaghozam megegyezett az előző napi referenciaértékkel. Baljós előjelnek számított azonban, hogy ezt az eredményt a kibocsátott mennyiség csökkentésével sikerült elérni. Továbbá az is, hogy a benyújtott ajánlatok volumene még tíz százalékkal sem haladta meg az eredetileg piacra dobni kívánt mennyiségét, valamint az átlagot csak 7 ponttal haladta meg a maximális hozam.

Csütörtökön azután az egyéves kincstárjegy árverésén nagy túljegyzés mellett még 6,42 százalékos hozamszinten is lehetett vásárolni, ami 13 ponttal több az előző napi referenciahozamnál. Igaz, ennél a futamidőnél papírváltás volt, azaz a korábban aukciókon szereplőhöz képest egy új, csaknem két hónappal távolabbi lejáratú sorozatot értékesítettek. Igen érdekes azonban, hogy a búcsúzó egyéves benchmark papírra aznap délelőtt hasonló, 6,4 százalékos hozam mellett jegyeztek vételi árat a kereskedők.

Az állampapír-piaci optimizmus hirtelen elillanása kapcsán két fő okra gyanakodhatunk. Az egyik, hogy a jövőt illetően a piac semmivel sem lett optimistább, mint korábban. A költségvetés túlköltekezése, párosulva azzal, hogy az elmúlt hónapok igencsak mozgalmas pénzpiaci eseményeinek hatására a jegybank is - divatos kifejezéssel élve - "elengedte" az idei inflációs célt, aligha ad okot euforikus hangulatra. Márpedig az infláció és a kamatok közötti szoros összefüggés miatt ilyen körülmények között túlzott hozamcsökkenésnek nincs realitása.

Különösen abban a helyzetben - és ezzel a másik okhoz érkeztünk el -, amikor a hozamok nemrégiben más okból már amúgy is a mélybe szálltak. Ez a más ok természetesen a nemrégiben lezajlott, eredetileg nem szándékolt mértékű jegybanki kamatcsökkentéshez vezető spekulációs hullám, aminek az inflációs várakozásokhoz nem sok köze volt. Az "inflációfüggetlen" hozamcsökkenés egyet jelentett a reálhozamok összezsugorodásával, ezért a jelenlegi helyzetben még kedvező inflációs mutató mellett sincs már nagy tere a hozamok esésének.

A következő hónapokban persze lehet, hogy még mindig nem fog látszani, hogy gond van az infláció körül, ugyanis még három hónapig viszonylag magasak lesznek az év/év mutató számításából kieső (tavalyi) havi árindexek. A júniusi mutatótól kezdve azonban negatív havi értékek esnek majd ki, amelyeknek nemhogy a túlszárnyalása, de szinten tartása is lehetetlennek tűnik. Így a következő három hónapban az éves mutató jelentős romlását lehet prognosztizálni, igaz, nyáron az élelmiszerárak nehezen előre jelezhető alakulása gyakorta megtréfálja még a hivatásos jósokat is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK