A várakozásoknál jobb 164,8 milliárd forintos árbevételt ért el a Magyar Telekom a negyedik negyedévben, ami 3,4 százalékos növekedést jelentett a bázishoz képest is. Az EBITDA értéke 37 milliárd forint lett, ami nagyjából megfelelt az elemzők elképzeléseinek. A veszteség ugyanakkor egy picit nagyobb 1,6 milliárd forint lett a negyedik negyedévben, ez azonban még mindig javulást jelent az egy évvel korábbi 40 milliárd forintos mínuszhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy az osztalék szempontjából fontos készpénztermelésben nem okozott csalódást a cég, így továbbra is nyitott kérdés marad, hogy a mai igazgatósági ülésen csökkenti e osztalékát a cég, vagy marad az egy évvel korábbi részvényenkénti 50 forint, amit nem lehet elvetni az eredmény tükrében.

A gyorsjelentés legkedvezőbb száma egyébként egyértelműen a bevétel növekedése, amit azonban ahogyan azt várni is lehetett az energiaértékesítések felfutása okozta. Ezeknek azonban alacsony a jövedelmezősége ezért ennek is köszönhető, hogy az EBITDA közel 21 százalékkal esett vissza. A működéshez kapcsolódó azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek és elhatárolások, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, valamint a különadó és az új távközlési adó nélkül számolt EBITDA a negyedik negyedévben kisebb mértékben 9,1 százalékkal 57,7 milliárd forintról 52,5 milliárd forintra mérséklődött 2011 negyedik negyedévéhez képest. Mindez azt mutatja, hogy gyakorlatilag a jelentős visszaesés e tételek miatt volt.

Ami az osztalék szempontjából érdekes lehet még az az, hogy az üzleti tevékenységből származó nettó készpénz 23,6 milliárd forinttal 168,8 milliárd forintról 145,2 milliárd forintra csökkent 2012-ben 2011-hez képest. A csökkenés oka első sorban a működőtőke változása, mivel 2012-ben az SEC és DOJ vizsgálatokhoz kapcsolódóan 22,1 milliárd forint
kifizetés történt. Ezt részben ellensúlyozta a Pro-M eladásából és a szállítók egy része esetében alkalmazott hosszabb fizetési határidőből származó működőtőke javulás. A magasabb kamatláb és eladósodottsági szint miatt emelkedő
fizetett kamatok, valamint a magasabb fizetett nyereségadó is hozzájárultak az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow csökkenéséhez. A szabad készpénz, vagyis az üzleti tevékenységből és az egyéb pénzügyi eszközök beszerzésével és eladásával korrigált befektetési tevékenységből származó készpénz összege 30,3 milliárd forinttal csökkent 2012-ben
éves szinten, 92,0 milliárd forintról 61,7 milliárd forintra. Az alacsonyabb működési cash flow és a beruházások növekedése mellett a 2011. első negyedévi ingatlanértékesítések is hozzájárultak a szabad készpénz csökkenéséhez. Ezt részben ellensúlyozta a Pro-M eladásából származó bevétel 2012-ben. A nettó adósságállomány ugyanakkor a 2011. év végi 288,4 milliárd forintról 2012 végére 273,1 milliárd forintra csökkent, így a nettó eladósodottsági ráta 2012 végén 34,3 százalék volt, ami szintén engedheti az osztalék szinten tartását.

Christopher Mattheisen a cég elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentésben ki is emeli, hogy a kiskereskedelmi gáz- és áramszolgáltatásokból származó bevételek nagymértékű emelkedésének, valamint a TV, mobil internet és RI/IT területeken elért kiemelkedő bővülésnek köszönhetően a várakozásaiknak megfelelően nőttek a bevételek tavaly. Ez köszönhető annak, hogy a karácsonyi időszakot különösen magas eladások jellemezték nemcsak a TV elő fizetések terén, hanem a TV készülékek értékesítése is számottevő volt. Mindez jól illeszkedik a nem alaptevékenységből származó bevételek növekedését és az előfizetői szám emelkedésének elő segítését célzó stratégiába. A költségek csökkentésére különösen odafigyelt a cég ami elő segítette, hogy a működéshez kapcsolódó EBITDA csökkenését kézben tartsák ezért az elért 4,4 százalékos visszaesés a megcélzott sáv optimistább részébe esik.


A jövőt tekintve azonban továbbra sincs ok az optimizmusra. A cég vezetőjének a várakozásai szerint rövid távon a piaci környezet kihívásai - a változatlanul erős verseny és a háztartások elkölthető jövedelmének korlátozott szintje - nem enyhülnek, valamint a már bevezetett fiskális intézkedések is kedvezőtlenül hatnak az eredményre. Ugyan továbbra is folytatja a költségtakarékosságot a cég és új bevételi források felkutatását, ennek ellenére arra számítanak, hogy a jövedelmezőség összességében tovább csökken 2013-ban. Várhatóan a bevételeink legfeljebb 3 százalékkal, az EBITDA 4-7 százalékkal mérséklődik, a beruházások pedig körülbelül 5 százalékkal mérséklődnek.

(A cikk írója rendelkezik Magyar Telekom részvényekkel.)

 

A tavalyi egész év fontosabb számai
2012.2011.
milliárd forint
Árbevétel607,128597,617
EBITDA194,818195,082
Működési eredmény87,92163,167
Nettó profit36,859-7,457
Forrás: Magyar Telekom gyorsjelentése

 

 

 

A Magyar Telekom negyedik negyedéves fonbtosabb számai
2012. IV . n. év2011. IV. n.év
milliárd forint
Árbevétel164,873159,424
EBITDA37,02346,683
Működési eredmény8,04-14,171
Nettó profit-1,613-40,323
Forrás: Magyar Telekom gyorsjelentése

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!