Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még 2016. május 4-től felfüggesztette az MNB a mostanra felszámolás alá került Közép-Európai Gázterminál Nyrt. (KEG Nyrt.) részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó nem tette közzé a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését. A társaság számos jegybanki felszólítás és bírság ellenére ezt követően sem tett eleget több, a tőzsdei szereplőkre vonatkozó közzétételi kötelezettségének, így a felfüggesztés azóta is érvényben van - írják a közleményben.

Az elmúlt két évben 12 esetben intézkedett és összességében közel 45 millió forint bírságot szabtak ki tájékoztatási hiányosságok miatt a KEG Nyrt.-re, s egyúttal kötelezte a jogsértő állapot megszüntetésére. Tekintettel arra, hogy a KEG Nyrt. a sorozatos bírságok ellenére sem tett eleget a tájékoztatási kötelezettségeinek, az MNB a kibocsátó igazgatótanácsi és auditbizottsági tagjainak személyes felelősségét is megállapította és összesen 10 millió forint bírságot szabott ki, továbbá törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása miatt, és megkereste az adóhatóságot, illetve gazdasági bűncselekmények gyanújával több feljelentést is tett.

A társaság tétlensége miatt az MNB 2018. május 7-én célvizsgálatot indított annak feltárására, hogy a kibocsátó miként tesz eleget a rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének, illetve e tárgyban a jegybank korábbi határozati kötelezéseinek. Így derült ki, hogy az elmúlt négy pénzügyi évre, illetve 2017. és 2018. első félévre vonatkozó jelentéseit sem tette közzé a KEG. Valamint nem közölte azt sem a nyilvánossággal, hogy a működése alapját jelentő gázüzemi tevékenységi engedélyét a bányafelügyelet felfüggesztette és a 2014. évi beszámolót elfogadó közgyűlési határozatot a bíróság hatályon kívül helyezte.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a KEG Nyrt. - a belső működésében rejlő - súlyos jogsértések miatt továbbra sem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek, és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem. Kötelezettségei megszegésével a KEG Nyrt. a szabályosan működő kibocsátók mellett negatívan befolyásolja a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) intézményének megítélését is - írják a közleményben, amelyben hírül adják, hogy a feltárt jogsértések miatt 2018. december 18-ai hatállyal elrendelte a KEG Nyrt. részvényeinek tőzsdei terméklistáról történő törlését rendelik el.

A részvények utolsó kereskedési napja 2018. december 14. lesz. Miután azonban a fennálló jogsértések miatt a részvényforgalmazás visszaállítására nincs lehetőség, ez csupán technikai dátum, az értékpapírokkal a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni.

Az MNB emellett - szintén ma közzétett határozatával - egy további, a KEG Nyrt. részvényeseit érintő eljárást is lezárt a társaságban történt befolyásszerzéssel összefüggő nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettség elmulasztása miatt. Az 1 SPS Hungary Gázkereskedelmi Kft., a szlovák MACH TRADE spol. s.r.o. társaság, illetve két külföldi illetőségű magánszemély a KEG részvényekre kötött vételi ügyletek eredményeként összehangoltan eljárva, együttesen 25 százalékot meghaladó befolyást szereztek a társaságban. A vonatkozó jogszabályok szerint ilyen esetben - figyelemmel arra, hogy a társaságban más nem rendelkezik a szavazati jogok 10 százalékát meghaladó befolyással - a nevezett részvényeseknek nyilvános vételi ajánlatot kellett volna tenniük.

Az MNB emiatt az érintett részvényesekkel szemben összesen 94,1 millió forint bírságot szabott ki, és - a jogsértő befolyásszerzés megszüntetéséig - elrendelte a tagsági jogaik felfüggesztését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!