Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre jobban aggódnak a befektetők a közelgő első negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon miatt, amely hivatalosan április 11-én veszi kezdetét, az Alcoa piaczárás után közzéteendő gyorsjelentésével. A várakozások szerint ugyanis az S&P 500-as index kosarában szereplő vállalatok nyeresége 7,6 százalékkal csökkenhet egy évvel ezelőtthöz képest, legalábbis az S&P Global Market Intelligence adatai szerint, amelyet a Financial Times idézett.

Így hiába mutatott be február eleje óta az amerikai részvénypiac egy mutatós emelkedést, a vállalati profitok már harmadik negyedéve mutathatnak csökkenést, ami profit recessziót jelent. Ez a leghosszabb ilyen periódus a pénzügyi válság vége óta. Ha az árfolyamok alkalmazkodnak a fundamentumokhoz, akkor az amerikai részvénypiac így egyre inkább a gyalogkakukkból ismert prérifarkasra kezd el emlékeztetni, amelyik már túlfutott a szikla peremén, de a szakadékba zuhanás előtt még néhány másodpercig fut a levegőben, úgy, hogy már elfogyott lába alól a talaj.

A gyorsjelentési szezon alkalmas lehet arra, hogy elrontsa az amúgy is bizonytalan piaci hangulatot - mondta a lapnak Peter Kerny, a Global Markets Advisory Group szenior piaci stratégája.

A meglehetősen sivár nyereségkilátások éles ellentétben állnak az év eleji helyzettel, amikor az elemzők előrejelzései az első negyedévre még 1,2 százalékos profitnövekedésről szóltak.

A baj fekete és folyékony

A visszaesés oroszlánrésze természetesen ebben a negyedévben is az alacsony olajáraktól sújtott energetikai cégeknek lesz betudható. Az amerikai könnyűolaj árfolyama még a negyedév során bekövetkezett pozitív fordulat ellenére is március végén 10 százalékkal állt alacsonyabban, mint egy évvel korábban. Összesítve az energetikai szektor esetében legalább másfél évtizede ez lehet az első negyedév, amikor az összesített profit előjele negatív lesz.

Azonban igazságtalanság lenne mindent az energetikai szektorra fogni, hiszen azt figyelmen kívül hagyva is 3,3 százalékkal eshetnek a profitok az előrejelzések szerint.

Az ipari vállalatok nyeresége 7,6 százalékkal lehet alacsonyabb a 2015 első negyedévében elértnél, elsősorban a globális gazdaság visszaesése miatt - véli Sam Stoval, az S&P Global Market Intelligence amerikai részvénystratégája. De rosszul teljesíthetnek azok az amerikai gépgyártó cégek is, amelyeknek nagy megrendeléseik voltak az energetikai szektorban.

Romolhat a pénzügyi szektor profitabilitása is, a szektor cégeinek összesített eredménye az elemzők szerint 1,2 százalékkal eshetett vissza. A FT szerint a szektort több oldalról is kedvezőtlen folyamatok jellemzik.

Tovagyűrűző hatások

A bankoknak nem csak a jutalékbevételek csökkenésével kell szembenézniük, de az energetikai szektor nehéz helyzete miatt a céltartalékok nagyságának növekedése is várható. S ha ez nem lenne elég, az alacsony kamatkörnyezet miatt kamatmarzsaik változatlanul alacsonyan állnak.

Persze nem mindenhol ennyire rossz a helyzet. A ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek esetében 11,4 százalékos profitbővüléssel számolnak a szakértők. Ennek oka, hogy a javuló munkaerő piaci helyzet, az alacsony kamatok és az alacsony olajárak kedvezően hathattak az amerikai lakossági fogyasztásra. A várakozások szerint a háztartási eszközöket gyártó cégek és az autóipar lehet ennek a folyamatnak a haszonélvezője.

Önmagában az alacsony elvárások is segíthetnek a piacnak. Alacsonyabb profitvárakozások mellett ugyanis nagyobb az esélye annak, hogy több cégnek sikerül a várakozásokat meghaladó eredményadatokat közzétennie - írja az FT. Peter Boockvar, a The Lindsey Group vezető piaci elemzője szerint ebben a negyedévben is meghaladhatja a 70 százalékot a várakozásoknál jobb eredményt közlő cégek aránya, azonban ez most nem jelent akkora pozitívumot, mint általában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!