A befektetők nagy örömmel fogadták a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatokat, amelyek azt mutatták, hogy a gazdaság áprilisban az előző kéthavinál gyorsabb ütemben tudott új munkahelyeket létrehozni.

Az adat fellélegzés volt az elmúlt heteket követően, amikor is sorozatosan gyenge amerikai makrostatisztikák láttak napvilágot, elsősorban a feldolgozóiparból. Az S&P-500-as index áttörte utolsó fontosnak tekintett ellenállását 1600 ponton, s 1614 ponton zárt. Mivel az előttünk álló hét elég sovány lesz makroadatok szempontjából, s az eredményszezon is lassan lecseng, nem nagyon marad semmi, ami miatt ne mehetnének tovább az árak. Ez most a nagy kérdés, hogy amikor se mikro-, se makrooldalról nem lesznek nagy hírek, akkor mire figyelnek majd a befektetők - mondta a Reutersnek Art Hogan, a Lazard Capital Markets ügyvezetője.

A makroadatok közül egyedül a fogyasztói hitelek alakulása és a kiskereskedelmi beruházások érdemelnek szót, a Dow- komponensek közül pedig egyedül a Walt Disney eredménye van már csak hátra - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A jelentési szezon jól alakult, az S&P 500-as index számait eddig publikáló 404 cégének 68,3 százaléka tett közzé a vártnál jobb adatokat, ez meghaladja az elmúlt 20 év 63 százalékos átlagát. Ugyanakkor az árbevételi adatok tekintetében rosszabb a helyzet, itt ez az arány mindössze 46,3 százalékos volt, ez jelentősen elmarad az elmúlt években tapasztaltétól.

Az 1600 pontos szint áttörésével soha nem látott tartományba kapaszkodott az S&P 500-as index, számos részvény új éves csúcson van, s ilyen környezetben nehéz találgatni, mikor érkezik a korrekció - mondta Paul Mendelsohn, a Windham Financila Sercives vezető stratégája a hírügynökségnek.

Ugyanakkor május van, s a nyári hónapokban rendszerint gyengébben teljesítenek a tőzsdék, az elmúlt három év legalábbis jó példa volt erre. Így a befektetők árgus szemekkel figyelik a piacot, mutatkozik-e valamilyen jele a gyengeségnek. Egy igazi, az ellentétanalízisben hívő befektető most azt mondhatná, az emberek azt hiszik, a jó hírek már mind be vannak árazva, s az, amire a legkevesebben számítanak, az egy nyáron is folytatódó rally lehet - mondta Ryan Detrick a Schaeffer's Investment Research vezető technikai elemzője.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
május 6.3:45KínaHSBC szolgáltatói PMIáprilis0,543
11:00eurózónakiskereskedelmi forgalom, év/évmárcius-1,4%
május 7.8:45Franciaországipari termelés, év/évmárcius-2,5%
12:00Németországgyáripari megrendelések, év/évmárcius0
május 8.Kínakülkereskedelmi mérlegáprilis-0,88 milliárd dollár
9:15Svájcinfláció, év/éváprilis-0,6%
12:00Németországipari termelés, év/évmárcius-1,8%
május 9.3:30Kínainfláció, év/éváprilis0,021
3:30Kínatermelői árindex, év/éváprilis-1,9%
10:30Nagy-Britanniaipari termelés, év/évmárcius-2,2%
13:00Nagy-Britanniaalapkamatdöntés0,005
május 10.8:00Németországkülkereskedelmi mérlegmárcius16,8 milliárd euró
10:00Olaszországipari termelés, év/évmárcius-3,8%
*magyar idő szerint
Forrás: DailyFX

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!