A nettó eredmény 14,8 milliárd forint lett a harmadik negyedévben csoportszinten, szemben az egy évvel korábbi 13,3 milliárd forinttal - közölte a társaság a harmadik negyedévi gyorsjelentésében, a nemzetközi számviteli szabványok szerint. Az árbevétel viszont 152,1 milliárd forintról 150,1 milliárd forintra csökkent. A visszaesés továbbra is a vezetékes és a mobil üzletág mérséklődésének tudható be, amit nem tudott ellensúlyozni a az energiaszolgáltatásból, a TV, mobil-internet és okostelefonok eladásának növekvő bevétele. Az első kilenc hónapban így 442 milliárd forintos árbevétel mellett 38,5 milliárd forint nettó profitot ért el a társaság. Egy részvényre így 36,9 millió forint nyereség jutott kilenc hónap alatt.

Az EBITDA 9,7 százalékkal  51,6 milliárd forintról 56,6 milliárd forintra emelkedett. Ez azonban az egyéb működési bevételekből származó 5,7 milliárd forintos emelkedésnek tudható be, amiből 3,7 milliárd forint egy macedon ingatlancseréből származó nyereség volt. A Magyar Telekom ugyanis négy elavult épületét egy újabbra cserélte, amin 3,7 milliárd forint nyeresége származott. Ezt is figyelembe véve a nettó eredmény sem jelentett nagy pozitív megleptést, de azért még mindig kedvező a kép.

Az új távközlési adó miatt a harmadik negyedévben 4,4 milliárd forint adófizetési kötelezettsége volt a társaságnak, a befizetett adó viszont csak 1,5 milliárd forintot tett ki, mivel az adót 2 hónap után kell megfizetni. A 4,4 milliárd forintot azonban egyéb működési költségként már elkönyvelték ebben a negyedévben.

Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes a gyorsjelentést követően elmondta: az osztalékkal kapcsolatban még nehéz mit mondani, hiszen azt jövő februárban dől majd el. A makrogazdasági környezet miatt azonban a jövő év is nehéz lesz, és az is kérdéses, hogy mikor kezd majd javulni a külső környezet. A nehéz gazdasági körülményeket Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató is kiemelte a gyorsjelentésben. A harmadik negyedévben ugyanis a Telekom is erősödő recessziós nyomással nézet szembe, csökkent a háztartások fogyasztása és visszaesett a vállalkozások költése is. Így nem meglepő, hogy a pontos jövő évi terveket szintén csak jövő februárban közli majd a cég, ahogyan ezt korábban is tette. Az osztalékpolitikában azonban nem vár változást Thilo Kusch.

Az első kilenc hónapban ugyanakkor bevételi oldalon jobban állnak mint tervezték - emelte ki Thilo Kusch, ami elsősorban az energetikai terület vártnál jobb teljesítményének tudható be. Sajnos azonban ennek az ágazatnak a nyereségtermelő képessége alacsonyabb a fő területekénél. Ráadásul a karácsonyi időszak nem a legjobb nyereségesség szempontjából, hiszen sokat kell beruházásokra költeni, hogy aktívak maradjanak - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.  Az elnök-vezérigazgató szerint is az év hátralévő része változatlanul kihívásokkal teli lesz, ennek ellenére továbbra is arra számítanak, hogy a bevételeik változatlanok maradnak vagy legfeljebb 2 százalékkal csökkennek, a működéshez kapcsolódó EBITDA pedig 4-6 százalékkal esik vissza.
A macedóniai ingatlan tranzakció miatt a beruházások 90 milliárd forint körül lesznek a 2012-ben történt spektrum akvizíció nélkül
számolva, ellentétben a korábbi célkitűzéssel, miszerint a beruházások a 2011. évivel megegyező szinten lesznek. Ugyanakkor, mivel az új és a régi macedóniai épületek értéke közötti különbözetet 6 év alatt, éves részletekben kell kifizetni, a tranzakciónak várhatóan elhanyagolható hatása lesz az idei évi készpénzmennyiségre.

A nettó adósságállomány a 2011. szeptember végi 272,4 milliárd forintról 2012. szeptember végére 296,8 milliárd forintra nőtt. A nettó
eladósodottsági ráta az ősszes tőkére vetítve 2012. szeptember végén 36,4 százalék volt.

Az Equilor elemzői szerint a harmadik negyedévi számok alapján enyhülhet a nyomás a Magyar Telekom részvényein. Ezért a negyedik mobilszolgáltatót érintő bizonytalanság és az újabb adók ellenére tartós felépülésre számítanak a részvényárfolyamban, amit az is támogathat, hogy a szektortársak kiábrándító számai nyomán megindulhat egy allokáció a Magyar Telekom felé.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!