A Rába Nyrt. nettó nyeresége az év első kilenc hónapjában 1,123 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 3,26 milliárd forint veszteséggel. Ez jócskán meghaladja a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők nem egészen 100 millió forintos várakozását. A 432 millió forint üzemi szintű profitot 954 millió forint pénzügyi nyereség növelte - írta az MTI-Eco. A harmadik negyedévi nettó profit elérte az 1,949 milliárd forintot, miközben a portfolio.hu által megkérdezett elemzők átlagosan 1,255 milliárd forintra számítottak. Egy évvel korábban a Rába a harmadik negyedévben 583 millió forint veszteséget számolt el. A Rába a gyorsjelentésben kiemelte, hogy a társaságcsoport már a harmadik egymást követő negyedévben nyereséges, és növekvő profitot ér el. Az árbevételből 23,41 milliárd forint volt az export, ami egy év alatt 7,4 százalékkal emelkedett, míg a belföldi eladások 14,7 százalékkal 13,189 milliárd forintra nőttek. A bruttó fedezet 39,6 százalékkal 8,705 milliárd forintra emelkedett. A kamat és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti profit (EBITDA) az előző évi 37 millió forinttal szemben az idei év első kilenc hónapjában 2,429 milliárd forint volt. A Rába Nyrt. adózás előtt 1,386 milliárd forint nyereséget könyvelt el, míg egy évvel korábban 3,456 milliárd forint veszteség volt ezen a soron. Az adózott profit 1,123 milliárd forintot tett ki. A csoport árbevételének kétharmada a Rába Futómű Kft.-től származik. A cég 8 százalékkal 24 milliárd forintra növelte árbevételét, elsősorban a FÁK-piacaira irányuló kivitelnek köszönhetően. A kft. üzemi szintű vesztesége 2,017 milliárd forintról 592 millió forintra csökkent. A honvédségnek is szállító Rába Jármű Kft. az első háromnegyedévben 26,4 százalékkal 5,2 milliárd forintra növelte árbevételét a polgári jármű-eladások bővülésének köszönhetően. A cég üzemi szintű profitja egy év alatt 184 millió forintról 380 millió forintra emelkedett. A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. 8,7 milliárd forint árbevételt és 171 millió forint üzemi szintű nyereséget ért el az egy évvel korábbi 207 millió forint veszteséggel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!