BUX
39779

Kellemes meglepetést okozott a Richter

Árbevételi szinten ugyan nem, azonban eredményeit tekintve az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves eredményeket hozott a Richter.

Lovas-Romváry András, 2017. november 9. csütörtök, 08:27

Talán csak az árbevételi várakozások szintjén nem sikerült túlszárnyalnia az elemzők várakozásait a Richternek a harmadik negyedévben, az összes többi soron azonban kellemes meglepetést okozott a gyógyszeripari társaság. A ma hajnalban megjelent gyorsjelentés szerint a cég a június szeptemberi időszakban 107,36 milliárd forintos árbevételt produkált, ez 11 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában elérténél. Az Equilor Befektetési Zrt. tegnapi elemzése szerint a Bloomberg által megkérdezett elemzői átlagosan 108,26 milliárd forintot vártak.

A bruttó fedezet 62,79 milliárd forintra emelkedett a tavalyi 57,22 milliárd forintról, az elemzői ezzel szemben azt várták, hogy 56,1 milliárd forintra fog visszaesni. Az üzemi eredménynél hasonló a kép, ezen a szinten 21,36 milliárd forintot hozott a társaság, miközben a piac azzal számolt, hogy az 15,5 milliárd forintra csökken. A nettó eredmény több, mint másfél milliárd forinttal lett magasabb a konszenzusban szereplő 14,95 milliárd forintnál, a jelentés 16,6 milliárd forintot tartalmaz.

A Richter árbevétele a legtöbb régióban emelkedni tudott a negyedév során. Kiemelkedő ezen belül Oroszország, ahol euróban számolva 25,3 százalékos volt a növekedés, igaz, ez rubelben mérve csak 5,9 százalékot jelent. Nőttek az értékesítések az EU15 tagállamában is, 24,7 százalékkal, az Egyesült Államokban 84 százalékos volt a forgalombővülés mértéke.

A jelentés szerint ha az árbevétel növekedést termékportfólióra nézve vizsgáljuk, akkor ez elsősorban a magas hozzáadott  értékű, kiemelt készítmények értékesítésének köszönhető. Az Esmya 67,5  millió euró, a VraylarTM 35,9  millió dollár és a Bemfola 25 millió euró árbevételt realizáltak 2017 első három negyedéve során. A Richter kiemelt nőgyógyászati termékportfóliója, az orális fogamzásgátlók további 220,6 millió euró árbevétellel járultak hozzá az első kilenc hónap értékesítési szintjéhez - emeli ki a jelentés.