A Budapesti Értéktőzsde nagyobb cégei közül utolsóként az OTP teszi közzé negyedéves számait. Az eddigi elemzői előrejelzések szerint nem volt véletlen a bank részvényeinek első féléves jó teljesítménye, mind az első negyedévhez, mind a tavalyi év hasonló időszakához képest emelkedést várnak a szakértők a bank profitjában.

A hat elemző előrejelzéseiből számolt konszenzus szerint a bankcsoport konszolidált számviteli adózott eredménye 60,9 milliárd forint lehetett az április-júniusi időszakban, ez 60 százalékkal lenne magasabb az előző év azonos időszakában és közel 80 százaléka az első negyedévben elértnél. A legnagyobb növekedést generáló tétel a negyedév során a Visa Europe részvények értékesítéséből származó nyereség lehetett, az szakértők szerint csak ez a tétel önmagában 10,6 milliárd forinttal javíthatta a csoport profitját. A rendkívüli tételektől megtisztított eredmény az előbbinél jóval kisebb mértékű növekedést mutathat, az elemzők 50,3 milliárd forintot várnak, ami 6 százalékkal magasabb az első negyedéves és 24 százalékkal több, mint a tavalyi második negyedéves profit.

A csoport működési eredménye eközben csökkenhetett, 82,4 milliárd forintra a tavalyi 94,3, illetve az első negyedéves 84,6 milliárd forintról. A nettó kamatbevételek 128,4 milliárd forintot tehettek ki az elemzők szerint az első negyedéves 129, illetve a tavaly második negyedéves közel 140 milliárd forint után. A nyomott kamatjövedelemnek ugyanakkor a Concorde Értékpapír Zrt. elemzői szerint jót tehetett, hogy a negyedév során a rubel erősödni tudott, az ukrán hrivnya árfolyama pedig stabil maradt. Ők a nettó kamatmarzs tekintetében a magyar és a bolgár operáció esetében a teljesítmény alacsonyabb szinten maradását, az orosznál viszont javulást várnak.

A kockázati költségeknél a tavalyihoz képest nagy csökkenést, az első negyedéveshez képest viszont enyhe emelkedést mutat az elemzői konszenzus. Ezek nagysága a második negyedévben 21,03 milliárd forint lehetett, a tavalyi második félévben még 25 milliárd forint feletti összeget kellett ilyen célokra elkülönítenie a banknak.

A Concorde elemzői szerint ahogy az első negyedévben is látható volt, a korábban vezetőnek számító bolgár és magyar operáció helyett az orosz és az ukrán teljesíthet jobban. A brókercég szakértői felhívják a figyelmet, hogy az európai banki stressz tesztek következtében megkezdődhet egy konszolidáció a közép-kelet-európai bankszektorban. Mivel több európai szereplő is rendelkezik leányvállalattal azokban az országokban, ahol az OTP is jelen van, ennek következtében nem zárhatjuk ki, hogy az előttünk álló időszakban ezzel kapcsolatban is érkezhetnek fontos hírek - írják.

A bank részvényei idén eddig, osztalékkal nem számolva is 12 százalékot meghaladó mértékben drágultak, miközben az Euro Stoxx Bank indexe közel 30 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!