A pénteki pozitív fordulatot megelőzően számok kedvezőtlen hatás érte az amerikai részvénypiacokat, fundamentális oldalról a sorra érkező vállalati profitfigyelmeztetések voltak azok, amelyek gátat szabnak az optimizmus kibontakozásának. A pénteki emelkedéssel azonban sikerült ledolgoznia a piacnak a hét veszteségeit, s az S&P 500-nak így sikerült 0,2 százalékos emelkedéssel búcsúztatnia a hetet. A Nasdaq Composite index 1 százalékot veszített értékéből péntektől péntekig, majd hétfőn újra gyengülés jött.

A héten besűrűsödő gyorsjelentési szezon közepén a befektetők most abban reménykedhetnek, hogy a vállalatok profitjaival kapcsolatos aggodalmakat már jórészt beárazta a piac - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A várakozások már alaposan lecsökkentek - mondta Robbert Van Batenburg, a Louis Capital vezető részvényelemzője a hírügynökségnek. A baj az, hogy globális lassulással állunk szemben, s várhatóan ez sok cégnél azt eredményezi, hogy a jelentéshez fűzött kommentárokban a kilátások romlásáról számolnak be a menedzsmentek - folytatta. Az elmúlt időszakban napvilágot látott makroadatok, amelyek a gazdasági növekedés lassulását jelezték Európában, Kínában és az Egyesült Államokban már így is elég borússá varázsolták a hangulatot a Wall Streeten, s ezt csak tetézte a számos vállalati profit warning. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának júniusi üléséről készült jegyzőkönyv a múlt héten azt mutatta, hogy a jegybanki döntéshozók még nem készek arra, hogy újabb lazítási hullámmal próbálják meg stimulálni az amerikai gazdaság növekedését, az optimisták azonban abban reménykednek, hogy Ben Bernanke Fed elnök e heti kongresszusi meghallgatásán mégis valamilyen utalás elhangzik majd erre vonatkozóan.

Borúsak a várakozások

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül több tucat jelent a héten. Hamarosan érkezik a Microsoft, a General Electric és a Coca Cola jelentése is, de a héten jelent a Goldman Sachs, a Citigroup és a Johnson & Johnson is - írja a Reuters. Az eredményekkel kapcsolatos elemzői várakozások már a jelentési szezon megkezdése előtt jelentősen csökkentek, a mostani konszenzus szerint az S&P 500 kosarában szereplő cégek összesített profitja 5 százalékkal emelkedhet mindössze az egy évvel korábbihoz képest, április elején még 9,2 százalékos bővülést remélt a piac. Szinte kivétel nélkül az összes szektort elérte a rossz hangulat, amelyet főként az európai piacok gyenge szereplése váltott ki. Az energiaárak csökkenése a közszolgáltatók és az energetikai cégek várt eredményességére gyakorolt kedvezőtlen hatást - áll az elemzésben. Ugyanakkor az eluralkodó rossz hangulatnak lehetnek kedvező hatásai is, a várakozások immár olyan mértékben csökkenhettek, hogy innen már megvan a lehetősége a pozitív profitmeglepetéseknek, s ez emelkedést hozhat a részvénypiacra.

S&P 500
Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Negatív meglepetést okozhatnak majd a luxus fogyasztási cikkeket előállító cégek, az iparvállalatok és a pénzügyi szektor cégei - mondta Paul Magnus, a Wells Fargo Private Bank részvényelemzési osztályának vezetője. A technológiai szektor ugyanakkor már vegyesebb képet mutat - tette hozzá, azonban a hardvergyártók várhatóan rosszul szerepelnek majd. A csütörtökön jelentő AMD már kiadott egy profit warningot, de ezt tette az Applied Materials is, a Cummins Inc pedig gyenge eladási adataira figyelmeztette a befektetőket.

A Thomson Reuters adatai szerint jelenleg minden kedvező eredmény előrejelzést közlő cégre 3,3 olyan jut, amely lefelé módosította korábbi várakozását saját profitjára vonatkozóan, s ez a legrosszabb arány 2008 óta.

Bernanke beszélni fog

A kedd és a szerda a Fed elnökről is fog szólni a piacon, Ben Bernanke a kongresszus és a szenátus előtt féléves jelentést fog tartani a monetáris politika helyzetéről. Az elemzők szerint nem valószínű, hogy további kvantitatív lazítási programról tenne majd említést, de a remény azért él a befektetőkben. A piac a múlt héten érzékenyen reagált a Fed Nyíltpiaci Bizottságának június üléséről készült jegyzőkönyvére, amelyből kiderült, a döntéshozók ugyan nyitottak a további lépésekre, azonban a gazdaság helyzetét egyelőre nem ítélik meg annyira rossznak, hogy most kerítsenek sort ennek beindítására. A várakozások szerint a Fed elnök inkább arra használja majd fel a kínálkozó lehetőséget, hogy a fiskális politika tennivalóira figyelmeztesse a döntéshozókat, valamint arra, hogy milyen hatásai lehetnek majd a gazdaságra, ha hamarosan lépni kell a költségvetési hiány miatt, s masszív kiadáscsökkentést kell az amerikai kormányzatnak végrehajtania.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!