Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP csoport 25,84 milliárd forintos adózott veszteséget szenvedett el tavaly a negyedik negyedévben, így a 2011. évi nettó profitja 83,6 milliárd forintra csökkent.  A 10 milliárd forintos elemzői várakozásoknál így jóval nagyobb  veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a társaság. Egy évvel korábban 17,4 milliárd forint volt az OTP-nyeresége, utolsó veszteséges negyedévre pedig 2008 utolsó három hónapjában volt példa.

Sok volt a végtörlesztés, de nem ez okozta a vártnál nagyobb mínuszt

A  negyedik negyedévi eredményt főként a végtörlesztések miatti 31,6 milliárd forint veszteség rontotta, a többi egyszeri tétel az előző évihez hasonlóan alakult. Ugyanakkor  a végtörlesztés miatti veszteség kevesebb lett az elemzők által vártnál, igaz további 2 milliárd forintot még az idei első negyedévben is leír majd ezen a bank. A horvát, a montenegrói és a szerb leánybankokkal kapcsolatos goodwill leírás hatása 17,1 milliárd forintot tett ki. Az elemzők várakozásaihoz képest a különbséget ez a tétel okozza, az előrejelzésekben ugyanis csupán 3,8 milliárdos leírás szerepelt, annak ellenére, hogy volt olyan elemző is aki 50 milliárd forint feletti értéket sem tartott elképzelhetetlennek. Igaz a leírást az ukrán leánynál várták e helyett viszont a horvát, a montenegrói és a szerbcégek goodwilljét kellett leírni.

A nettó kamatbevétel 9 százalékkal 169 milliárd forintra emelkedett október-decemberben, míg az elemzők csupán 4 százalékos növekedést vártak. Ugyanakkor a díj és jutalékbevételek is emelkedtek 3 százalékkal, ami szintén jobb az elemzők stagnálást jelző előrejelzésénél.

A korrekciós tételek összesen 56 milliárd forinttal rontották a negyedik negyedévet, amelyek nélkül több mint 30 milliárd forintos eredményt érhetett volna el az OTP az utolsó három hónapban. Így az éves eredmény is 161 milliárd forintot tett volna ki, amely szinte megegyezik az egy évvel korábbival. A valós 83,6 milliárd forintos eredmény viszont 29 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál.

Az orosz leányvállalat volt a legsikeresebb

A magyarországi csoporttagok adózott korrigált éves eredménye 145 milliárd forintról 110 milliárd forintra esett, a külföldieké viszont megháromszorozódott, 17 milliárd forintról 51 milliárd forintra nőtt.  Ez döntően a duplázódó orosz eredménynek, illetve a kisebb leánybankok csökkenő együttes veszteségének tudható be.

Csökken már a hitelportfólió romlása

A hitelportfólió romlása az év egészében 234 milliárd forintos kockázati költségképzést eredményezett; ez 11 százalékkal elmarad a 2010-es szinttől. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 2011-ben 13,7 százalékról 16,6 százalékra nőtt, a bővülés az első negyedévben nagyobb, azt követően negyedévente 0,6 százalékpontos volt. A fedezettség 2,3 százalékponttal 76,7 százalékra emelkedett (a magyar deviza jelzáloghitelek végtörlesztése kapcsán képzett céltartalék állomány nélkül).

A csoport mérlegfőösszege éves szinten 4 százalékkal 10 200 milliárd forintra nőtt, negyedéves összehasonlításban 3 százalékkal bővült. Az ügyfélhitelek árfolyamszűrt értéke 2 százalékkal 8108 milliárd forintra csökkent, a betéteké egy százalékkal 6 399 milliárd forintra nőtt 2011-ben.  A csoport saját tőkéje 2011-ben 8 százalékkal 1418 milliárd forintra emelkedett. Konszolidált tőkemegfelelési mutatója az év végén 17,2 százalék, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) 13,3 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!