BUX
40021

Kellemetlen hatással járt a zuhanás

Az augusztus eleji hatalmas részvényáresések kellemetlen másodlagos következményekkel is járnak, sorozatban ütődtek ki, értéktelenedtek el a certifikátok. A garantált alapok és indexált kötvények tulajdonosai egyelőre viszonylag nyugodtak lehetnek.

Eidenpenz József, 2011. augusztus 15. hétfő, 15:30

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Sorozatban jutottak el a K. O.-ig, azaz ütődtek ki a turbó típusú, azaz tőkeáttételt biztosító, különösen kockázatos certifikátok a múlt héten és az azelőtti hét végén a tőzsdén, körülbelül tucatnyi szűnt meg azért, mert a heves árfolyamváltozások miatt a mögöttes termék elért egy bizonyos szintet. Így jártak az OTP-re, Molra, kőolajra, DAX indexre szóló long (vételi, azaz emelkedés esetén nyereséget biztosító), valamint az aranyra, az euró/forint, svájci frank/forint keresztárfolyamokra szóló short, azaz esésre játszó sorozatok.

Csak a nagyobb számú turbó papírt kibocsátó Ersténél kicsit hosszabb időszak, 45 nap alatt 17 papírt végzett ki a K. O. A kiütődés persze természetes jelenség, egyébként sem ritkaság, ha az árfolyamok kicsit is erősebben mozognak, a turbo long és short verziók közül az egyiket rendszerint utoléri, csak most a meredek ármozgások miatt a szokásosnál jóval gyakoribb. A tulajdonosok, ha nem adták el még időben, valamikor a zuhanás közben értékpapírjukat, a befektetés töredékét, az úgynevezett maradványértéket kapják meg. A kibocsátók alig győzik pótolni a kiesett certifikátokat, hétfőtől legalább kilenc új terméket vezetnek be a tőzsdére.

Újdonság, hogy nemcsak az erősen ingadozó turbo certifikátokat érte utol a végzet, hanem már két bónusz certifikátot is. Ezek a papírok jelentős, százalékban általában két számjegyű fix éves hozamot − bónuszt − fizetnek akkor, ha az adott mögöttes termék árfolyama nem süllyed le túlságosan (általában 20−40 százalékkal) az alaphelyzethez képest.

Ha viszont lesüllyed az előre meghatározott szintre, akkor a továbbiakban csak a termék lejáratkori árfolyamára számíthatnak a tulajdonosok, ami elég jelentős veszteséget jelent.

A tavaly novemberben kibocsátott RCB AG OTP Bonus 01 certifikát 6615 forintot fizetett volna idén novemberben, ha az OTP részvénye nem érte volna el a múlt héten a 4150 forintos korlátot, de így csak egy részvény akkori ára jár majd utána. A Magyar Telekomra szóló hasonló papírra jövő március végén 650 forint járt volna, de szintén átlépte a 475 forintos korlátot. Bár csak privátbanki ügyfeleknek értékesített termékek és a tőzsdei forgalmuk alig nagyobb nullánál, van még négy Erste-féle bónusz certifikát a tőzsdén, ezek korlátja sorrendben 3037, 3339, 3498 és 3936 forint. Mivel az OTP záróára augusztus 10-én 3931 forint volt, az utóbbi feltehetően szintén elveszítette bónuszát.

A certifikátokon kívül a garantált alapok és valamilyen tőzsdeindexhez, egyéb piaci indikátorhoz kötött indexált, strukturált kötvények tulajdonosainak sem jött túl jól a tőzsdei turbulencia. Az eredeti tőke védelme vagy garantálása miatt ők sokkal nagyobb biztonságban vannak, de a hozamukat sokat csökkenthették az események. A Bamosz adatbázisa szerint például 134 garantált alapból 91 ért el veszteséget az utóbbi egy hónapban, ebből 65 egy százalék felettit. (A többi közül pedig néhány valószínűleg csak azért nem szenvedett el most számottevő veszteséget, mert korábban, például 2008-ban már elbukta az opciókra költött összegeket.)

A hasonló alapoknál és kötvényeknél azonban éppen a turbulenciák kivédése érdekében a legtöbb esetben negyedév végi vagy hó végi átlagokat használnak a hozam megállapításakor, azaz ha az árfolyamok innen felfelé mozdulnak el, lehet, hogy még semmi sincs veszve. Náluk csak akkor tűnnek el teljesen a hozamok, ha a mögöttes piaci mutatók áresése hosszú távon is tartósnak bizonyul.