A nettó eredménye 7,7 milliárd forint lett a Molnak tavaly a negyedik negyedévben, míg az üzemi nyereség 33 milliárd forintot ért el. speciális tételek nélkül valamivel jobb az eredmény a nettó profit 11,2 milliárd forint, míg az üzemi nyereség 48,7 milliárd forint volt. Ez sem volt elég azonban, hogy elérje az elemzők közel 70 illetve 40 milliárd forintos profit várakozását, ráadásul mindkét szám töredéke az előző negyedévi értékeknél is.

Így nem csoda, hogy a negyedik negyedévében a Mol‐csoport újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA‐ja 139 milliárd forint ért el, ami 9 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévhez képest. A visszaesés elsősorban a kedvezőtlenebbé váló finomítási
környezet eredménye. A feldolgozás és kereskedelem üzletág EBITDA‐ja ugyanis 44 milliárd forint volt, ami 21 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévhez képest. A gyorsjelentés szerint ennek oka, a szezonális okokból gyengébb benzin‐árrés, az alacsonyabb értékesítési volumen, illetve a kedvezőtlenebb termékösszetétel. A kitermelés üzletág speciális tételek nélküli EBITDA‐ja az előző negyedév szintje környékén maradt, mivel az enyhén magasabb szénhidrogén termelés és realizált ár pozitív hatásait ellensúlyozta a gyengülő dollár és szezonális okokból magasabb költségszint. A gáz üzletág EBITDA
eredményét a horvátországi gázkereskedelmi tevékenységen elszenvedett veszteségek csökkentették, miután a
szabályozott háztartási földgázár továbbra is jelentős diszkontot tartalmaz.

Az üzletágak eredményeit vizsgálva az látható, hogy a kitermelés 59,1 milliárd forintos speciális tételek nélküli üzleti eredménye jóval elmaradt a várakozásoktól, miután itt nagyjából az előző negyedévi 70 milliárdot kellett volna hoznia a vállalatnak. Ennek ellenére a speciális tételek nélküli EBITDA a negyedévben viszonylag stabil maradt a 99 milliárd forintos értékével. Az üzletágra pozítívan hatott a magasabb magyarországi és horvátországi szárazföldi gáztermelés, és a magasabb horvátországi nyersolaj‐értékesítés a Sisaki Finomítóba. Mindezeket azonban ellensúlyozták a devizaárfolyamok kedvezőtlen változásai és a szezonálisan magasabb költségek. A negyedéves EBITDA‐t kedvezően befolyásolta egy 9 milliárd forintos speciális tétel, melynek nagy része a magyarországi mezőfelhagyási céltartalék felülvizsgálatához köthető. Az év végi készletbecslésekhez kapcsolódóan felülvizsgálatra került az olaj és gáztermelő eszközök éves amortizációja is, ami 14 milliárd forinttal növelte a negyedév amortizációját, ami részben magyarázza az üzleti eredmény csökkenésének jelentősebb mértékét is.

A finomítás esetében  a speciális tételek nélkül 1 milliárd forint volt a porfit ami nagyjából megfelelt az elemzők elképzeléseinek. Az üzletág ugyanakkor az előző negyedévhez képest jóval alacsonyabb eredményt ért el, ami egyrészt az alacsonyabb átlagos finomítói marzsok okoztak. Ezek 15 milliárd forinttalrontották az eredményt. E mellett a tartósan nyomott és szezonális hatás miatt is alacsonyabb volt a regionális kereslet a magas üzemanyagárak következtében. Ugyanakkor eredményjavító hatása volt a valamivel kedvezőbb Brent‐Ural jegyzésár különbségnek és a Pozsonyi Finomító - harmadik negyedéves nem tervezett leállását követő - normál negyedik negyedéves működésének. A gázüzletág 9,2 milliárd forintos negyedéves profitot könyvelt el, ami nagyjából megfelelt az előzetes várakozásoknak.

A teljes 2012-es profit így 3 százalékkal 150 milliárd forintra csökkent, míg a speciális tételek nélkül közel 20 százalékos volt a visszaesés a 182,7 milliárd forintos nyereség tükrében. Az egy rlészvényre jutó eredményt a negyedik negyedévben 88 forinttal növelte a cég, ami az egész évre 1702 forintot jelentett. A nettó eladósodottság ugyanakkor 28 százalékról 24,8 százalékra mérséklődött egy év alatt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!