A tegnapi emelkedés során megálljt parancsolt a Wall Street-en a bikák rohamának a mutató 200 napos exponenciális mozgóátlaga, ez jelenleg 1234 pontnál helyezkedik el, az index napon belüli maximumértékét valamivel 1233 pont felett érte el. A szint technikailag fontos, legyen szó akár 200 napos egyszerű mozgóátlagról, akár exponenciális mozgóátlagról - amely számítása során az időben közelebb értékek nagyobb súlyt kapnak - ellenállásként vagy támaszként mindenképpen számolni kell vele.

Ugyanakkor ennek áttörése nem jelenti azt, hogy automatikusan visszatérne a 2009 márciusában kezdődött bikapiac az amerikai tőzsdéken, a mozgóátlagok ugyanis sokszor adnak fals jelzéseket a befektetőknek, ha valaki csak ez alapján nyit pozíciókat, akkor az évek során a számos téves jelzés miatt jelentős veszteségeket is kénytelen elviselni, mielőtt egy igazi hosszútávú trendet meg tudna fogni vele.

Persze vannak olyan időszakok is, amikor a hosszabb távú, lassan reagáló mozgóátlagokra való befektetés igencsak gyümölcsöző volt, például a 2007-2009-es medvepiacon, az index nem tudott tatrósan a 200 napos mozgóátlag felett maradni, s az esés jelentős részéből kimaradt az a befektető, aki vásárolt a mozgóátlag áttöréséig. Igaz, a hegymenet első harmadát is lekéshette e miatt.

Mivel más-más hosszúságú trendet eltérő hosszúságú mozgóátlagok jellemeznek a legjobban, ezért érdemes megvizsgálni, mit mondanak az október közepi helyzetről a mozgóátlagok. Martin Pring, neves technikai elemző szerint egy-egy mozgóátlag akkor jellemzi legjobban azt adott hosszúságú trendet, ha a trendben szereplő értékek számának a felével kalkulálunk. Ezért érdemes 3 hosszúságú mozgóátlag helyzetét vizsgálni.

A 270 napos mozgóátlag a 2009 márciusa, az 50 napos mozgóátlag az idei piaci csúcs, az 5 napos mozgóátlag az október eleji éves mélypont óta eltelt időszakot vizsgálja. A mellékelt ábrán ezek alapján a következő látszik. A 270 napos mozgóátlag alatt tartózkodik az index, a 2009. március óta tartó emelkedő trendnek ez alapján véget ért.

Az 50 napos mozgóátlag a 270 napos alatt van, tehát a féléves lejtmenet trendje letörte a korábban említett emelkedést. Ugyanakkor az október eleje óta tartó emelkedés során az 50 napos mozgóátlag felfelé áttörésre került, így a tavasz óta tartó csökkenő trend is véget ért jó eséllyel.

Az exponenciális mozgóátlagok is hasonló történetet mesélnek, jó eséllyel vége a tavasz óta tartó esésnek, meglehetett a rövidtávú trendforduló.

Ugyanakkor a tegnapi napon belüli - egyelőre enyhe fordulat - arra utal, az október elejétől indult masszív emelkedés olyan szintekre hozta el az árfolyamokat, ahonnan a további emelkedésnek már nagyon erős ellenállásokkal kell megküzdenie, s ezért ha felfelé is tartana a piac útja, az már jóval nehézkesebben fog menni, mint az elmúlt két hétben tapasztalt iram. A most tesztelt 200 napos exponenciális felett 1260 és 1255 pont magasságában az egyszerű 200 napos várja az S&P 500-at.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!