Az MNB folyamatos felügyelés keretében vizsgálta, hogy a tőzsdei kibocsátók a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig közzétették-e a 2017-es pénzügyi évről készített éves jelentésüket. A vizsgálat megállapította, hogy a Kartonpack Dobozipari Nyrt., az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt., a SET Group Nyrt. és a Közép-európai Gázterminál Nyrt. (KEG Nyrt.) törvénysértő módon nem jelentette meg az éves jelentését.

A feltárt jogsértések miatt a jegybank a mai naptól az éves jelentések közzétételéig felfüggesztette a Kartonpack, az Őrmester és a SET Group törzsrészvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén. Emellett a Kartonpackot és az Őrmestert 4-4 millió, a SET Groupo.-t 5,5 millió forint, a KEG Nyrt.-t 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A jegybank a KEG Nyrt.-vel szemben alkalmazott felügyeleti bírság kiszabása során figyelembe vette, hogy a cég - az MNB korábbi határozataiban foglalt felszólítások ellenére - sem a 2015-ös, sem a 2016-os pénzügyi évről készített éves jelentését nem tette közzé - áll a mai közleményben.

Az MNB újabb célvizsgálatot indít a 2017-es éves jelentésének közzétételét szintén elmulasztó, sőt idei éves rendes közgyűlését össze sem hívó KEG Nyrt.-vel szemben. A cég részvényeinek tőzsdei kereskedése - a 2015-es pénzügyi évről készített éves jelentés hiánya miatt - már 2016. május 4-e óta fel van függesztve. A jegybank 2016 óta immár hét intézkedést hozott és összességében közel 45 millió forint bírságot szabott ki tájékoztatási hiányosságok miatt a társaságra. Az MNB a KEG igazgatótanácsi és auditbizottsági tagjait összesen 10 millió forintra bírságolta, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, a beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása miatt megkereste az adóhatóságot, és gazdasági bűncselekmények gyanújával feljelentést tett. Amennyiben a mostani célvizsgálat is megállapításokkal zárulna, az felvetheti a KEG részvényeknek a BÉT-ről való törlésére vonatkozó intézkedés alkalmazását - fogalmazott a jegybank.

A jegybank az intézkedésekkel párhuzamosan - az elmúlt időszak tapasztalataira építve - vezetői körlevelet tett közzé a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírokkal kapcsolatos megfelelő tájékoztatások ösztönzése, az átláthatóság további növelése és a kibocsátók önkéntes jogkövető magatartásának erősítése érdekében.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!