Képtelen magára találni a forint

Ideges a devizapiac, az elsősorban az Európai Uniós csúcstalálkozó körüli bizonytalanság miatti rossz hangulatban a gyengülő forint a térségi devizákhoz képest is alulteljesítő.
NAPI, 2011. október 26. szerda, 10:50
Fotó: Napi.hu

Nincs megnyugvás, a forint nem képes magára találni. Volatilis, ideges a devizapiac, a rossz hangulat ezúttal sem hozott sok jót a számunkra - mondta el Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank kereskedője a Napi Gazdaság Online kérdésére. A forint jelentősen gyengült, a régióban mélyen alulteljesítő a többi devizával szemben; a gyengülésben vélhetően tengerentúli eladók szerepe érvényesül - fűzte hozzá. Az euró forintjegyzésében a 299,50-es szintnél masszív eladók jelentek meg; bár a 300 forintos árfolyam még nem volt meg egyelőre - mondta. Közben a svájci frankért 245,80-90, a dollárért pedig 215 forintot kértek a devizapiacon.

A befektetők nem nagyon bíznak az Európai Unió problémamegoldó képességében - mondta a trader, aki szerint nem valószínű, hogy hazai belpolitikai hírek hatására veszített volna erejéből a magyar deviza. Matolcsy György gazdasági miniszter reggel a parlementben beszélt a 2012-es költségvetési törvényjavaslat vitaindítójában. Az EU-csúcs körüli bizonytalanság miatt meglehetősen ideges a piac, egyelőre a csúcstalálkozóval kapcsolatban továbbra is a keddi napra jellemző zavaros információk uralják a híradásokat, ami erőteljes volatilitáshoz vezet.

A németországi parlamenti szavazás - kedvező kimenetel esetén támogatást adhat a forintnak - vélte Ruzsonyi. A német alkotmánybíróság korábbi döntése ugyanis arra kényszeríti a kormányt, hogy az országot érzékenyen érintő uniós kérdésekben hozott döntéseihez megszerezze a parlament előzetes hozzájárulását. Az EFSF bővítését szolgáló lépések például ilyenek, ezért a Bundestag szavaz róluk - mindössze órákkal a csúcs előtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK