A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 2017 áprilisa óta először átlépte a 100 pontos küszöböt, és közép-európai idő szerint szerda délután fél ötkor 1,49 százalékos pluszban, 101,06 ponton állt. A dollár értékét az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató eddigi napi maximumát 101,29 ponton érte el.

A dollárindex több mint 5 százalékkal emelkedett hét egymást követő kereskedési nap alatt, ami 2008 novembere óta a legerősebb ütemet jelenti.

Egy sor deviza is több éves mélypontra gyengült az amerikai dollárhoz képest, így az angol font, az ausztrál és az új-zélandi dollár, valamint a norvég korona. Az angol font árfolyama 1,1746 dolláron három és fél éves, az ausztrál dolláré (0,5820 USD) 17 éves, az új-zélandi dolláré (0,5772 USD) pedig egy évtizedes mélypontra zuhant.

Még a válságok idején biztos menedéknek számító devizákhoz, így a japán jenhez és a svájci frankhoz képest is jelentősen, 1,25 százalékkal, illetve 0,80 százalékkal erősödött a dollár.

A világ vezető jegybankjai folytatták erőfeszítéseiket, hogy fenntartsák a pénzpiacok normális működését. Az euróövezet, Anglia és Svájc jegybankja egyaránt tartott dollárlikviditás-aukciót szerdán, és a nagy kereslet némileg megnyugtatta a kedélyeket a pénzpiacokon. Egyes elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy az általános dollárhiány közepette elégtelennek bizonyulhatnak az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) és a világ nagy központi bankjai közötti csereegyezmények - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!