A NAPI Gazdaság cikke. A blue chipek piacát figyelemre méltó mozgások nem tarkították az utóbbi időben, a kis papírok között azonban érdekes elmozdulások figyelhetők meg. A Pannonplast és a Rába piacán napról napra újabb történelmi csúcs született, de nagy lendülettel tört ki az econet árfolyama is. A BÉT egyik nyertes papírja, a Rába az elmúlt négy kereskedési nap során több mint 10 százalékos emelkedéssel örvendeztette meg a befektetőit. A stabil pozitív mozgás azonban a gépipari papírok esetében nem tegnap kezdődött, 2006 közepe óta jellemzi a Rába-piacot, a 600 forintról induló trend tegnap érintette meg a 2800-as szintet. A töretlen mozgást először az idei nyár közepén szakította meg egy hosszabb - közel két hónapig tartó - oldalazás, mely augusztus utolsó napjaiban ért véget, a 2300 forintos ellenállást áttörve tudott az árfolyam ismét kitörni felfelé. Szeptember folyamán rövid időre újra megtorpant a kurzus, egy zászló nevezetű technikai alakzat rajzolódott ki a charton, melyből egy nagyon látványos, átlag feletti forgalmú kitörés valósult meg a múlt hét végén. A papír napok óta töretlenül száguld, hamarosan megtorpanás, esetleg rövid távú korrekció várható. Főként a rövid távú pozíciók csökkentése, esetleg a stop-loss megbízások szűkebbre húzása javasolt. Fontos támasz a kitörési pontnál található, mely 2500 forintnál húzódik. A Pannonplast valójában 2005 elejétől kezdve száguld felfelé, a mozgása azonban az idei nyár közepétől gyorsult fel igazán. Június elején tört ki a 4500 forintos szintről, és a múlt hét végén érintette meg a 9000 forintos ellenállást, így alig több mint 3 hónap alatt megduplázódott a részvény értéke. Az utóbbi napokban megtorpant a papír lendülete, egy szűk konszolidációs sávba rendeződött, mely fontos lehet a további emelkedés szempontjából. A pozíciókat továbbra is javasolt tartani, a jelenlegi oldalazás után nagy a valószínűsége egy újabb kitörésnek. Kedvezőtlen mozgás esetén 8500, 7500 és 7000 forintnál húzódnak támaszok, melyek ideális szintek a veszteséglimitáló - stop-loss - megbízások számára. Látványos elmozdulás történt az econet piacán is, a több hétig oldalazó mozgást végző árfolyam a múlt végén valósággal kirobbant, és közel 8 százalékot emelkedett egy nap alatt. A meglehetősen kockázatos papír ezzel tovább folytatta emelkedő trendjét, megnyugtatva a benne érdekelt spekulánsokat. Ellenállás nem húzódik felfelé, így további emelkedés valószínű a piacán. A stop-loss megbízásokat az econet esetében sem szabad elfelejteni, ennek ajánlott szintje rövid távú vételek esetén 190 forintnál található.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!