Keressen pénzt az Alligátorral - technikai elemzés

Az alligátor egy rafinált állat, aki hatékonyan ragadja el az áldozatát, miképpen a Bill Williams indikátor is vadászik a profitra. Mai cikkünkben bepillantunk a technikai elemzés eme különleges eszközének világába.
Alfatrader, 2012. február 15. szerda, 12:26
Fotó: Napi.hu

Az Alligátor Bill Williams egy olyan mozgóátlagokra épülő, kombinált indikátor, melyet a trend kimutatására, valamint vételi és eladási pozíciók meghatározására használnak.

Az indikátor felépítése

Az indikátor három mozgóátlagból áll össze, melyeket különböző színekkel jelöltünk az alábbi grafikonon:

A zöld színnel jelölt indikátor (az alligátor ajka) az 5-ös periódusú simított mozgóátlag, 3 nappal a jövőbe előre mutatóan.
A piros színnel jelölt vonal (az alligátor foga) a 8-as periódusú simított mozgóátlag, 5 gyertyával a jövőbe mutatva.
A kék színnel jelzett vonal (az alligátor állkapcsa) a 13-as periódusú simított mozgóátlag, 8 gyertyával előremutatva.

Az indikátor jelzései

Az indikátor három vonalának egymáshoz viszonyított helyzete ad információt a trend erősségéről. Minél jobban eltávolodnak egymástól, annál erősebb a piacon uralkodó trend. Amikor az indikátor vonalai összeszűkülnek (az alligátor alszik), lecsökkennek az ármozgások. Minél tovább szűkül össze az indikátor, annál hevesebb ármozgásokra számíthatunk a jövőben piacon. Ilyenkor, amerre az alligátor szétnyitja a száját, abban az irányban érdemes pozíciót felvennünk. Amikor az alligátor jóllakott és vidám (az indikátor vonalai igen szélesre nyíltak), ismét aludni tér (összeszűkülnek a vonalak).

Kereskedési jelzések

Vételi jelzést kapunk az indikátortól, amikor a három vonal keresztezi egymást, majd a zöld maga alá utasítja a másik két vonalat. Minél jobban szétnyílik ilyenkor az alligátor szája, annál erősebb az emelkedő trend. A pozíciónkat akkor zárjuk, amikor a zöld vonal a másik két vonal alá süllyed.

Alligátor indikátor vételi jelzései

Eladási jelzést kapunk az indikátortól, amikor a három vonal úgy keresztezi egymást, hogy a zöld vonal a másik két vonal alá bukik. Minél jobban szétnyílik az alligátor szája, annál erősebb az eső trend. A pozíciót zárjuk, amikor a zöld vonal alulról felfelé keresztezi a többit.

Alligátor indikátor eladási jelzései

A képek az Alfatrader Trading Station II-es platformjának grafikonrajzolójában készültek.

Hullámok meghatározása

Az indikátor nem csak a trend irányának, valamint vételi és eladási pozíciók azonosítására használható, hanem az Elliott szerinti hullámok természetének meghatározására is. Amikor az árak az "alligátor száján kívül", tehát az indikátoron kívül kereskednek, akkor impulzus hullámokat figyelhetünk meg. Amikor a gyertyák az alligátor szájában maradnak, korrektív hullámok formálódnak.

Alligátor indikátor és az Elliott hullámok

Gator oszcillátor

Az Alligátor indikátorból képezik a Gator oszcillátort, mely segítséget nyújt az indikátor jelzéseinek értelmezésében, valamint önmagában is kereskedési jelzéseket szolgáltat. Az eszközt bármilyen idősíkon remekül használható.

Az oszcillátor számítása:

Középvonal = (csúcs + mélypont)/2

Felső oszlopok = lPiros - kék vonall = lSMMA (8) - SMMA (5)l

Alsó oszlopok = -lpiros-zöld vonall = -lSMMA (13) - SMMA (5)l

ahol SMMA (x) az x periódusú sima mozgó átlagot jelenti

A zöld és a piros oszlopok jelentése

Zöld vonalak megjelenésére akkor számíthatunk, ha az adott periódus utolsó értéke magasabb, mint az eggyel korábbi.
Pirossal jelöljük az oszlopokat, amikor az értékük a különbség a két vonal között csökken az előző perióduséhoz képest.

Gator oszcillátor jelzései

Gator felébred
Amikor az alvás után az oszcillátor egyik oszlopa zöld, míg a másik piros (mindegy, hogy az alsó, vagy a felső)

Gator eszik
Amikor mind az alsó, mint a felső oszlopok zöldek

Gator telítődik
Evés után, amikor az egyik oszlop pirosba fordul.

Gator alszik
Amikor mindegyik oszlop piros.

Alligátor oszcillátor ciklusai

Az Alligátor indikátor és a Gator oszcillátor működése nagyon egyszerű és könnyen megérthető. Akár önmagában, akár más technikákkal együtt használva megállják helyüket a technikai elemzésben használt indikátorok között. Alkalmazásukat mindenkinek érdemes elsajátítani, aki technikai alapon szeretne kereskedni.

A grafikonok az Alfatrader Trading Station II-es kereskedési felületén megtalálható Marketscope grafikonrajzolóval készültek.

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mezike, 2012.02.15 13:15

hát...egy kicsit bonyolult..legalábbis nekem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html