- Gyakorlatiasan kezdve, önök milyen befektetést, milyen alapot ajánlanának a kisbefektetőknek jelenleg?
Z. Zs.: Tekintettel a világ tőkepiacának jelenlegi bizonytalanságaira - mi lesz a jelzálogpiaci gyökerű problémák kifutása, lesz-e mélyebb recesszió vagy stabilizálódnak a piacok -, biztonságosabb megoldásokat javasolunk. A kockázatok megosztását, összetett portfólió építését vagy különböző tőkevédett alapok, azaz a korábbi kifejezéssel garantált alapok vásárlását.
K. J.: Már folyamatos nálunk a tőkevédett alapok kínálata, egymással párhuzamosan is folynak jegyzések, egy-két havonta megújul a kínálat. A különböző konstrukciók hozama különböző kockázatú mögöttes piacoktól függ, a különböző beszállási és lejárati időpontok pedig időben is diverzifikálják a befektetéseket.

- Mi lesz a kínálat az év hátralevő részében, milyen újításokra számíthatunk?
Z. Zs.:
Október 15-én indul a Fix Plusz Öko jegyzése, amely a hasonló nevű környezettudatos megközelítésű, nyílt végű alapunk tőkevédett, zárt végű változata. Jelenleg folyik a K&H Prémium BRIC 95 jegyzése, amely Brazíliára, Kínára, Indiára, Oroszországra fokuszál, és annyiban is újszerű, hogy nem a tőke 100 százalékának, hanem csak 95-nek a visszafizetését vállalja, annak érdekében, hogy magasabb részvételi arányt kínálhasson a részvénypiaci hozamból. Kissé magasabb a kockázata, ezért az úgynevezett prémium és kiemelt ügyfeleknek ajánljuk. Lesz még egy Fix Plusz Autó nevű alapunk az év végén, a Forma-1-szezon után, amelynek hozama autó-, olaj-, alkatrészipari, logisztikai és útépítéssel foglalkozó társaságok részvényeitől függ majd. Ezenkívül a Fix Plusz-sorozat két további tagja, az egyik euróban jegyzett és az európai részvénypiacra fokuszál, a másik háttértörténetéről még nincs döntés. Alapvetően azt szeretnénk, ha az ökológia lenne az ősz témája, szeretnénk megismertetni a környezettudatos és a társadalmilag felelős megközelítést a befektetőkkel.
K. J.: Az ilyen új, tematikus alapok, mint az autós vagy a BRIC-alap, egyfajta piactesztelésre is alkalmasak. Ha sikeresek így, alacsonyabb kockázatú, tőkevédett formában, akkor elképzelhető, hogy nyílt végűként is életképesek lesznek, és úgy is megjelenünk velük később. Másrészt alapkezelőként komoly szerepünk van a befektetési kultúra fejlesztésében. Ennek része a környezettudatos ágazatok és vállalatok népszerűsítése - mint az ökoalap esetében -, de a társadalmilag felelős befektetések megismertetése is. A portfólióba kerülő cégek átesnek egy etikai szűrésen is, például nem vehetnek részt a hadiiparban, nukleáris szektorban, nem foglalkozhatnak géntechnológiával, tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat. Ez Magyarországon is fontos érték, ráadásul gyorsan fejlődő, kiváló növekedési kilátásokkal rendelkező szektorokról van szó.

- Mi lesz később, mibe fognak majd fektetni a kis ügyfelek például öt, tíz év múlva?
Z. Zs.:
Valószínűleg hasonló termékekbe. Mi már tíz éve vagyunk a piacon, amely azóta rengeteget fejlődött, például az ügyfelek tájékozottsága, a termékkínálat. Ez a folyamat nagy valószínűséggel nem áll meg, egyrészt még többféle termék lesz a piacon, másrészt az ügyfelek megtanulnak portfóliókat építeni. Most még sokan vannak, akik csak 1-2-féle alapban tartják a pénzüket. Az átlagos befektetési időhorizont terén már sikerült az utóbbi években durván egy évről három évre elmozdulni. Nemsokára ennél is sokkal hosszabb, az életciklusokhoz igazodó befektetési alapot szeretnénk piacra dobni.

K. J.: Hosszú távon a megtakarítások is növekedni fognak, másrészt felnő egy új, fiatal generáció, bátrabb szemlélettel, aktívabb magatartással, szélesebb körű ismeretekkel, nagyobb öngondoskodásra való hajlammal, akik az öngondoskodás eszközeit - úgymint alapok, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjpénztár, biztosítás - egymással kombinálva, tudatosabban alkalmazzák.

- Önök szoktak befektetési jegyeket vásárolni?
K. J.:
Igen, szoktunk, az alapkezelő számos munkatársa szokott. Én például mindig befektetési jegyeket vásárolok, bankbetétre csak azért volt szükségem, mert az év vége és a cég mérlegének elfogadása között nem vásárolhatok befektetési jegyeinkből.- A tőkevédett alapok drágábbak, mint egy szokványos részvényalap, magasabbak a költségei?Z. Zs.: A nyílt végű alapjaink költségei általában 1,0-1,5 százalékosak, nagy különbség nincsen közöttük. A tőkevédett alapok ennél nem drágábbak, néha még olcsóbbak is. Ezeknél a költségeket általában az első évben vonják le előre a több évre, hogy mennyit, általában jól látszik az első nettó eszközértékből. A következő években viszont már nullához közeli az elszámolandó ráfordítás. Nem dolgozhatunk túl magas költségekkel, ha hosszú távon gondolkodunk, és elégedett ügyfeleket szeretnék. Már több mint 50 tőkevédett alapunk van...

- Egy időben a Fix Plusz-sorozat tagjait a KBC-csoport luxemburgi leányvállalata kezelte. Miért változott ez meg?
K. J.:
A KBC másutt bevált politikája volt, hogy egy termékfejlesztési centrum termékeit több országban terítette. Magyarországon viszont nagyobb volt a befektetők bizalma, ha a K&H nevét látták valahol. A KBC-t nem ismerték, a KBC Fund Partners, a luxemburgi alapkezelő neve idegennek tűnt számukra. Ezek az alapok nem is lettek igazán nagyok, legfeljebb egy-másfél milliárdosak. Másrészt időközben egy törvényváltozás után jelentősen rövidült a felügyeleti engedélyeztetési eljárás időigénye. Így visszatértünk a hazai kibocsátásra.- Elképzelhető, hogy valamikor az alapkezelési tevékenységet külföldre költözteti a bankcsoport vagy az itteni alapkezelő elveszti önállóságát és fiókteleppé válik?
Z. Zs.: Valószínűtlen, sőt ellenkező előjelű folyamatok rajzolódnak ki, a tulajdonosok a társaság fenntartására törekszenek, igyekeznek a cég szaktudását kihasználni. Mostanában több olyan portfólió kezelését adják át külföldről hozzánk, amelyekben forinteszközök is vannak. Ez korábban nem lett volna elképzelhető, de cégünk mára eljutott odáig, hogy a lényeges feltételek, a működési, kockázatkezelési szabályok megegyeznek a KBC-csoport többi részével.

- Régebben állítólag sokan úgy vettek befektetési jegyet, hogy bementek a fiókba, és megkérdezték, mi most a legjobb, mire a kisasszony vagy fiatalember rábökött az utóbbi néhány hónap legmagasabb hozamú alapjára. Hol tartunk most?
K. J.:
A forgalmazási helyeknek, a személyes kapcsolatnak továbbra is nagyon nagy a szerepe: menj közel az ügyfélhez, ez a döntő. A fiókjainkban azonban képzett tanácsadók ülnek, és szigorúan tilos nekik a múltbeli hozamok alapján ajánlani bármit is.
Z. Zs.: A Mifid nevű európai és hamarosan hazai szabályozás azon előírása, hogy mérjük fel az ügyfél kockázatvállaló képességét, majd állítsunk fel kategóriákat, nálunk lényegében öt éve működik. Kérdőíveket töltetünk ki, és az annak nyomán meghatározott kategóriákat használjuk, például az alapok portfóliójelentéseiben. Nagy hangsúlyt fektetünk a kollégák képzésére, most is a teljes bankhálózat tanácsadóinak tartunk egy tanfolyamot.

- Eljutunk egyszer oda, ahova a biztosítók, hogy ügynökökön keresztül forgalmazzák majd az alapokat?
Z. Zs.:
A magyarországi alapok nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsony költségei jelenleg még messze nem bírják el ezt, nincs fedezet az ügynöki jutalékokra. De az emberek nagyon igénylik a személyes találkozást, a befektetési jegyek internetes forgalmának viszonylag szerény fejlődési adatai is erről árulkodnak, így hosszú távon valószínűleg az alappiacon is efelé haladunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!