A pán-európai Stoxx 600 és a FTSE Eurofirst 300 index százalékban alig kifejezhető néhány pontos mínuszban és pluszban állt az európai kereskedési idő végén. Az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,10 százalékkal csökkent.

A nem hivatalos záróadatok alapján Londonban 0,57 százalékkal fejezte be magasabban a kereskedést az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékkal emelkedett. A frankfurti DAX index viszont 0,12 százalékkal csökkent, Madrid 0,75 százalékkal, Milánó 0,11 százalékkal végzett alacsonyabban. A magyar BUX-nak viszont jó napja volt.

A legjobban szereplő ágazat a nyersanyagipar volt, az ágazati mutató közel egy százalékos emelkedésével. A Glencore bányavállalat részvénye négy és fél százalékkal erősödött, történetének legjobb éves eredményének a bemutatása után.

A technológiai ágazat mutatója 0,3 százalékkal csökkent a piaci várakozásoktól elmaradó néhány, a nap folyamán bemutatott vállalati eredmény miatt.

Az olaj- és gázipari ágazat mutatója szintén 0,3 százalékkal gyengült. A Siemens Gamesa részvénye például két százalékot veszített a JP Morgantól kapott kilátásrontás miatt.

A Lloyds Bank több mint tíz éve a legnagyobb adó előtti nyereségéről adott számot és részvény-visszavásárlást jelentett be. A papír árfolyama több mint három százalékkal emelkedett.

Az olaj ára csökkent szerdán azzal párhuzamosan, ahogy a dollár árfolyama kissé magához tért a múlt héten elért három éves mélypontról. Az olaj árának a csökkenéséhez hozzájárult az amerikai olajtermeléstől várt további növekedés is.

A Brent nyersolaj jegyzése 0,12 százalékkal, hordónként 65,17 dollárra, a WTI nyersolajé 0,39 százalékkal, 61,55 dollárra csökkent.

Az euró árfolyama kissé csökkent azzal együtt ahogy a dollár kezdi visszanyerni az erejét az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyvére várva. Az esti órákban megjelenő jegyzőkönyvtől a piac a monetáris szigorítás ütemezéséről remél pontosabb információkhoz jutni.

Az eurót 0,22 százalékkal jegyezték alacsonyabban, 1,2310 dolláron.

Az arany ára stabilizálódott szerdán az előzőleg elszenvedett, két és fél éve a legnagyobb egy napi veszteségét követően. Az arany ára kedden 1,3 százalékkal csökkent.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusa 0,06 százalékkal állt magasabban, unciánként 1332,00 dolláron.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!