Kereste az irányt Nyugat-Európa

Vegyesen alakultak, de csak minimálisan mozdultak el az indexek pénteken zárásig a főbb nyugat-európai értéktőzsdéken.
Szepesi Anita, 2017. október 20. péntek, 19:27
Fotó: Shutterstock

Az erős nyitás után az amerikai indexek emelkedése ellenére kifogyott a gőz a legnagyobb európai tőzsdékből, de egész Európában nagyon eltérően alakultak az árfolyamok - írta az MTI.

A nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX-30 index 0,01 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,07 százalékkal emelkedett, a londoni FTSE-100 viszont 0,02 százalékkal süllyedt.

A madridi tőzsdét ugyanakkor hidegen hagyta, hogy katalán szeparatisták bankbetéteik kivonására szólították fel a polgárokat, az IBEX 35 mutató 0,25 százalékkal emelkedett, a vezető milánói tőzsdeindex, az FTSE Mib pedig 0,97 százalékkal ment föl.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,11 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 0,08 százalékkal emelkedett.

Elemzők szerint a befektetők kivárnak az Európai Központi Bank jövő heti kamatdöntése és egy sor fontos vállalat szintén a jövő héten esedékes negyedéves eredmény-beszámolója előtt.

Csütörtökön veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék a katalán válság mélyülése és számos csalódást okozó nagyvállalati gyorsjelentés miatt. Az FTSE-100 0,26 százalékkal, a DAX 0,41 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,29 százalékkal esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,63 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,60 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,55 százalékkal csökkent.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK