Figyelemre méltó ellenállóságról tett tanúbizonyságot az elmúlt időszakban az amerikai részvénypiac, ahogy a befektetők minden átmeneti gyengeséget vásárlásra használtak fel még a nem elhanyagolható mértékű kockázatok mellett is, amelyeket a túlvettségben és a közel-keleti helyzet bizonytalansága jelentenek. Az amerikai gazdaság teljesítményével kapcsolatos bizalom, az erős vállalati nyereségek és a kötvényalapokból a részvényalapok felé megindult tőkeáramlás elegendő üzemanyagot biztosítottak a piacnak ahhoz, hogy az indexek nap mint nap új csúcsra jussanak. Az alacsony forgalom eközben arra utal, hogy a befektetők nem tesznek agresszív lépéseket.

A pénzáramlás iránya a meghatározó - fejtette ki véleményét Robert Auer, az SBAuer Funds alapkezelője. Nyolc hónapnyi kiáramlás után végre beáramlás mérhető Növekedési Alapjuknál. Azt hiszem, mindenhol ez történik, az American Fundstól kezdve a Fidelity-n keresztül az összes amerikai részvényalapnál ugyanez a folyamat játszódik le. A befolyó friss pénzekből vásárolok, nem is tehetek mást, hiszen mi jellemzően nem tartunk készpénzt - folytatta. Az ICI adatai szerint az elmúlt három hónapban összesen 23 milliárd dollárnyi tőke távozott az amerikai kötvényalapokból, s a pénz egy jó része a részvényalapoknál landolt, amelyek 16 milliárd dollárnyi beáramlást regisztráltak az adott időszakban. A folyamatot az amerikai kamatszintek emelkedése is segítette, a múlt héten, a 10 éves amerikai államkötvények hozama április óta nem látott csúcsra emelkedett. A hozamemelkedést a gazdaság teljesítőképességével kapcsolatos optimizmus kísérte, hogy indokolt volt-e derűlátás, a héten megjelenő kiskereskedelmi és ipari termelési adatok alapján kiderülhet - írja a Reuters.

A befektetők úgy gondolják, hamarosan korrekció jöhet, s ezért nem vásárolnak, de igazi eséstől sem tartanak. Így forgalom nem nagyon van, viszont a részvényalapokba érkező pénzek folyamatosan felfelé hajtják az árakat - mondta Thomas Lee, a JPMorgan részvénypiaci stratégája. Az elemzés megjegyzi, hogy múlt kedden idei mélypontjára süllyedt a forgalom az amerikai részvénypiacokon. Lee szerint márciusban, vagy áprilisban jöhet egy nagyobb korrekció a piacokon. Tippje szerint az S&P 500-as index elmehet 1333 pontig, majd nagyjából 1250 pontig korrigálhat onnan, arra a szintre, ahol december végén állt. 1270 körül el kell kezdeni vásárolni, már érdemes lehet kiszemelni az erre érdemes részvényeket, hogy a korrekciót meg lehessen venni. Az 1333 pontos szint a duplája a 2009. márciusi mélypontnak, s ezért vélik sokan úgy, jelentősége lehet.


Az S&P 500-as index hosszabb távú RSI-je is elérte a túlvett tartományt, a hetes mozgások vizsgálatára jónak tartott 26-hete RSI már a 70-es szintet súrolja alulról.



A grafikon a Markers garfikonrajzoló programmal készült.

Az opciós piac viszont kezd nyugtalanná válni. Bár a VIX index alacsony szinten maradt, a Credit Suisse elemzése szerint a befektetők egyre többet hajlandóak fizetni az áresések elleni védelemért. A Credit Suisse Félelem Barométer Indexe, amely azt méri, mennyivel kerülnek többe az eladási opciók a vételieknél új csúcsra jutott csütörtökön az S&P 500-as index vonatkozásában. Míg az opciók egyre olcsóbbak, a jelek szerint az S&P 500-as indexre üzletelők egyre többet hajlandóak áldozni a védelemre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!