A jelek szerint elszánta magát az ajánlattételre a Zalakerámia Rt. új nagytulajdonosa. Az Intergazprom Invest Rt. (I.G.P.I.) tegnap bejelentette, hogy újabb, összesen 47 506 darab Zalakerámia-részvényt vásárolt. Ezzel és az Arago-csoporttól korábban megvett papírokkal a cég közvetlen befolyása 30,709 százalékra nőtt a csempegyártó csoportban. Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) Zalakerámia-részvényeit is ide számítva, az I.G.P.I. összes befolyása – közvetlen és közvetett együttesen – 32,9 százalékra nőtt, azaz elérte azt a küszöböt, amelyen túl már nyilvános vételi ajánlat nélkül törvényesen nem növelheti tovább részesedését. Egyes értelmezések szerint azonban máris beállhatott a vételi kötelezettség, hiszen Petre Gábor, az Intergazprom vezérigazgatója is tulajdonos az ÁÉB-ben, s az ő befolyását is beszámítva – tekintve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az együttes befolyás ügyében a napokban hozott szigorú határozatát – a küszöb átlépése már meg is történt. A felvásárlással kapcsolatos találgatások hamarosan véget érhetnek, az ügylethez közel álló forrásból származó értesüléseink szerint az új tulajdonos elszánta magát, s az I.G.P.I. Holdingnál döntés született arról, hogy nyilvános vételi ajánlatot tesznek a csempegyártó részvényeire. Az ajánlat információink szerint a Zalakerámia részvényeinek 51 százalékára fog szólni. Az ajánlattevő a PSZÁF-fel előre egyeztetve szeretné elkészíteni az ajánlatot, hogy az biztosan megfeleljen a törvényi követelményeknek – mondta informátorunk. Az ajánlati árat úgy szeretnék kialakítani, hogy megfeleljen a Tpt.-nek, egyúttal elég vonzó legyen a kisrészvényesek szemében. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) korábbi információi szerint az Arago-csoport 1600 forinton adta Zalakerámia-részvényeit, ennek alapján egy közeljövőben megszületendő ajánlat árfolyama sem lehetne ennél alacsonyabb. További részletek a mai NAPI Gazdaságban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!