Robert Prechter Junior, az Elliott-hullámok modern tőzsdei alkalmazásának kifejlesztője szerint ideje felkészülni arra, hogy az általa medvepiaci rallynak tartott tőzsdei szárnyalás idén csúfos véget érhet.

Az elemző meglepően pontosan tippelte meg az elmúlt két évben a várható tőzsdei fejleményeket, 2007 nyarán, amikor a Dow Jones index 15 000 pont körüli értéket mutatott a piacok tetőzésére figyelmeztette előfizetőit (akárcsak a 87-es krach előtt 3 héttel), majd 2009 február végén a másfél évvel korábban nyitott shortpozícióik gyors zárását kérte tőlük.

Akkor, 10 hónappal ezelőtt azt írta, olyan durva medvepiaci rally következik, amely a Dow Jones Ipari Átlagot a 10 ezer pont körüli szintekig repítheti, s ez rendkívül fájdalmas lesz mindazoknak, akik shortpozíciókban ülnek.

A szakember nyár végén már, a jelenlegi szinteknél 10 százalékkal alacsonyabb részvényárfolyamok mellett úgy látta, mindenkinek ideje zárni a vételi pozíciókat, mivel a medvepiaci rally csodás lehetőséget teremtett mindazok számára, akik befektetéseikbe beragadtak a 2008-as krach során.

November végén 100 százaléknyi shortpozíció nyitást javasolt, mondván, a 10 495 pontos Dow csúcs a hossz végét jelzi - az árfolyamok tetőzése megtörtént. A Dow Jones Ipari Átlag ehhez képest múlt héten új csúcsot ért el, 10 700 pont felett, igaz, ez csak 2 százalékkal haladja meg a november végi értéket.

Prechter szerint az idei év lesz az, amikor a medve visszatér a részvénypiacokra teljes erejével - írja a Marketwatch. A szakértő szerint a mostani emelkedés hasonló az 1929-es összeomlást követő rallyra, amelyben a korábbi esésnek hasonló arányát dolgozták le a részvényárfolyamok, mint most. Akárcsak akkor, a medvepiaci rallyt követően a tőzsdéken újabb, a korábbinál alacsonyabb mélypontok várhatók.

Nem csak a részvénypiaccal kapcsolatban pesszimista az elliottista elemző. Szerinte az inflációs félelmek alaptalanok a befektetők részéről, ugyanis a Fed lazasága ellenére deflációs környezet lesz a jellemző a világ vezető gazdaságaiban. Épp ezért értelmetlennek látja az aranyba való befektetést, a nemesfém árfolyama ugyanis - akárcsak a többi nyersanyagé - esésre van ítélve.

Van egy termék, amellyel kapcsoltban viszont optimista Prechter, ez pedig az amerikai dollár. Az 1,45-1,4 közötti szinteken ugyanis szerinte az amerikai fizetőeszköz hosszútávú mélypontot épített, s innen várhatóan jelentősen erősödni fog a többi vezető devizához képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!